Gezinsvrede

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

Gezinsvrede

Koester de eenvoud

  

We leven in tijden waarin gezinnen steeds meer belast worden met verplichtingen. Vaak werken beide ouders en hebben kinderen een veeleisende schooltijd en ook nog eens de nodige hobby’s en een druk sociaal leven. Dat zijn lang niet altijd bevorderlijke omstandigheden voor de zo gewenste harmonie.

Gezinsrelaties zijn gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde. Toch kunnen er elke dag weer aanleidingen zijn die dat naar de achtergrond dringen waardoor de voorkeuren en afkeuren van de verschillende persoonlijkheden het overnemen. En dan loopt de spanning op. Hoe kun je dat voorkomen?

Er zijn een aantal uitgangspunten die je kunnen helpen om te zorgen dat de omstandigheden constructief zijn en blijven.

  1. Ten eerste is het van belang om het fundament op orde te hebben. Dat is vitaliteit. Stimuleer elkaar om goed voor jezelf te zorgen. Beweeg voldoende, slaap voldoende en eet gezond. Geef steeds naar elkaar het goede voorbeeld. Dat is in ieders persoonlijke belang én in het groepsbelang.

  2. De tweede laag van harmonie is de mentaal-emotionele balans van de gezinsverhoudingen. Hoe zorg je dat frustraties binnen redelijke grenzen ontladen worden? Daar zijn wel een paar praktische aanwijzingen voor:

    • Er bestaat niet zoiets als een gedeelde verantwoordelijkheid. Dus instructies als “kunnen jullie dit of dat even doen” werken niet. Ze werken bij kinderen niet en bij volwassen ook niet. Een taak heeft een eigenaar nodig. Dan is de verantwoordelijkheid helder. Dat betekent dus dat er afspraken zijn in de zin van “als jij dat nou even doet, dan kan zij dat mooi doen”.

    • Kinderen (en partners) hebben boven alles veiligheid, voorspelbaarheid en onvoorwaardelijkheid nodig voor hun gemoedsrust. Zorg dus dat je steeds volkomen transparant bent. Geheimen (en taboes!) zijn vernietigend voor harmonie. Zorg ook dat er geen voorwaarden zijn in de relatie als zodanig. Dat zegt niet dat je geen voorkeuren of afkeuren kunt uitspreken. Sterker nog voor kinderen is dat heel vormend, maar de relatie als zodanig hangt er niet van af. Je kunt dus wel gedrag goed keuren of afkeuren, maar je kunt nooit een persoon goedkeuren of afkeuren. Dat verlangt zorgvuldige woordkeus. “Je bent vervelend” keurt een persoon af en “Jouw gedrag is onacceptabel” is vormend.

    • Laat steeds naar elkaar toe merken dat je ieders bijdrage aan het geheel erkend. Heb daar steeds aandacht voor. Dat hoeft niet met lange monologen. Soms betekent een blik veel meer dan woorden.

  3. En dan is er nog de causale laag, de oorzakelijke laag van zingeving van het samenzijn van het gezin als geheel. Het bestaansrecht van een relatie (of dat nou een duo is, of een duo met kinderen) komt voort uit de synergie tussen de partners. Beide partners moeten hun weg naar zelfrealisatie samen beter kunnen volbrengen dan alleen. Dan is er sprake van wezenlijke samenhang. Dus help je elkaar om jezelf te vinden? Steun je elkaar in het scheppen van omstandigheden waarin iedereen zijn levensvervullende activiteiten kan ontwikkelen… zonder dat jouw eigen voorkeuren en afkeuren daarin een rol spelen? Daar gaat het om.

Ouders zijn dan geneigd te denken, “Ja maar ik moet mijn kinderen toch ook voorbereiden op hun leven? Ik moet ze toch opvoeden?”. Natuurlijk is dat zo, maar hoe minder jij jouw persoonlijkheid op je kinderen legt, hoe meer ruimte ze ontwikkelen om hun eigen voorkeuren en afkeuren te ontwikkelen. Dan leren ze daarin hun eigen keuzes te maken die bij hun diepere verlangens passen. Hoe meer je dat toelaat, hoe zelfbewuster en hoe vrijer ze opgroeien. Jouw taak is dat ze geen onomkeerbare fouten maken, maar het is onvermijdelijk dat ze fouten zullen maken en daar hun eigen lessen uit zullen leren. Probeer jezelf niet te klonen. Het doel van opvoeding is zelfstandigheid.

Boven alles is jouw eigen harmonie de voornaamste waarborg voor de harmonie van jouw gezin. Als je goed in je ritme van yogabeoefening blijft, zoals je dat bij ons leert, dan kun je onder alle omstandigheden jouw eigen harmonie behouden. Waak over je eigen vitaliteit. Neem de tijd voor jouw eigen oefeningen. Doe je Asana’s en mediteer regelmatig. Voel je er nooit bezwaard over dat je tijd voor jezelf claimt. Het is de beste investering in jouw gezin die jij kunt doen. Jouw harmonie is hun harmonie.

Veel succes. 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool