De Yogaschool Blogpagina

View Original

De onredelijke vrijheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

De onredelijke vrijheid

 

In onze samenleving wordt redelijkheid gestimuleerd. Van jongs af aan leer je dat het belangrijk is dat je begrijpelijke standpunten kunt verwoorden en jij je daar ook naar gedraagt. In de dagelijkse omgang met elkaar is dat ook wel fijn.

Toch levert dit gedrag ook een spanningsveld op, want, zoals we vaak in onze opleiding met elkaar bespreken, ervaren we met regelmaat dat ons ‘verstand’ sterk wordt beïnvloed door onze voorkeuren en afkeuren en de emoties die we daaraan verbinden. Dus soms is redelijkheid heel betrekkelijk. We zijn het lang niet altijd met elkaar eens wat we wel of niet redelijk vinden.

Afgezien daarvan is er nog een ander probleem met redelijkheid. Het gaat namelijk regelmatig dwars tegen je gevoel in en wat wint er dan?

Als je meer gaat mediteren leer je om vanuit het perspectief van jouw innerlijke waarnemer naar al jouw vraagstukken te kijken. Je ontstijgt dan als het ware vanuit een innerlijk perspectief die strijd tussen gevoel en verstand. Je gaat inzien dat die twee eigenlijk gewoon andere kanten van dezelfde medaille zijn. Je kunt dan jouw gevoel als heldere informatie zien, zonder het per se op jouw persoon te betrekken en hetzelfde geldt voor jouw gedachten. Het zijn innerlijke processen die plaatsvinden onder invloed van alles wat er om je heen gebeurt. Jij geeft daar lading aan op basis van eerder opgedane ervaringen. Je hebt overtuigingen ontwikkeld op basis van die ervaringen. Je hebt een beeld van ‘goed’ en ‘kwaad’ en je hebt reflexen ontwikkeld om het ene te omarmen en het andere te bestrijden. Maar vanuit het perspectief van de ander is het precies andersom.

In meditatie ontwikkel je de vaardigheid om uit die wisselwerking te stappen. Je gaat herkennen welke overtuigingen jouw emoties en gedachten beheersen en omdat je er met een gezonde afstand naar kunt kijken, kun je neutraler, objectiever zien wat er nou eigenlijk echt gebeurt. Daardoor kun je loslaten en zo ontwikkel je meer wijsheid. Je leert om gevoel en gedachten bij elkaar te brengen en zo tot een meer afgewogen reactie te komen, of zelfs te besluiten dat ‘niets doen’ in dit geval de meest vruchtbare handeling is…

Maar hoe zit het dan met die redelijkheid? Tja… Naarmate je meer innerlijke stilte ontwikkelt komt er steeds meer helderheid in jouw leven. Je kunt steeds bewuster voelen en denken. Dat maakt dat je ook bewustere afwegingen kunt maken die steeds meer op een breder perspectief gebaseerd zijn. Maar het leidt er ook toe dat je resoluter wordt. Je voelt vaak al op een heel subtiel niveau dat iets niet helemaal goed gaat, terwijl jouw omgeving dat nog niet in de gaten heeft. Soms zal je dan resoluut bijsturen, omdat je allang voorzien hebt welke kant het op gaat. Als je omgeving dat nog niet begrepen heeft kan jouw manier van optreden in zo’n situatie heel onredelijk lijken. Naarmate je steeds meer het geheel gaat overzien zal je steeds onredelijker worden, omdat je steeds meer vrijheid voelt om vast te houden aan jouw bewuste ervaringen, die voortkomen uit een bewust doorleefd samenspel van voelen en denken. Je wordt je steeds meer bewust van de relativiteit van wat er nou ‘goed’ is en ‘slecht’. Het is allemaal een kwestie van perspectief. Daardoor voel je meer vrijheid om je niet te laten beperken door de vastomlijnde overtuigingen van jouw omgeving.

Dat zegt niet dat je anderen daarmee schoffeert. Geweldloosheid is en blijft het fundament van alle handelingen van de Yogabeoefenaar. Je zult alleen wel bewust het inlevingsvermogen en de communicatieve vaardigheden moeten ontwikkelen om met de door jou nieuwverworven inzichten om te gaan. Koester steeds jouw innerlijke stilte, maar voel ook steeds de compassie voor mensen in jouw omgeving die nog niet dat overzicht verworven hebben. Help ze steeds weer door jouw helderheid met ze te delen én blijf steeds open staan voor de mogelijkheid dat je het toch niet helemaal zuiver hebt gezien. Als iemand jou niet begrijpt heb jij je niet helder uitgedrukt… verworven inzichten zijn uitsluitend waardevol als ze de verbinding tussen mensen bevorderen en herstellen. Het dagelijks leven blijft het veld voor de toetsing van jouw inzichten. Van iedere ervaring kun jij zelf een leerervaring maken. Het begint allemaal met vitaliteit en innerlijke stilte. Dat is wat je leert door de beoefening van Raja Yoga.

Veel succes.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.