Sterrenhemel Yogaschool.jpeg

blog

Hier vind je de vele blogs die in de loop der jaren zijn verschenen

Scroll naar beneden om te lezen of zoek op trefwoord in het menu

De wisselingen van het denken

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

Het stilleggen van de wisselingen van het denken

Zo eenvoudig is het

Patantjali heeft de essentie van De Yogaleer als methode voor innerlijke vrede en vrijheid vastgelegd in zijn Sutra’s. Hij beperkt zich daarmee tot de wezenlijke eenvoud van het leven, zonder oordeel of kleuring. Als je net begint met Yogabeoefening en je nog een beetje druk in je hoofd bent, dan kan het best lastig zijn om te begrijpen wat Patanjali bedoelt met zijn aanwijzingen.

Laten we beginnen met het woord Yoga. Dat betekent letterlijk éénwording. Het is voor veel mensen niet direct duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Toch is dat een makkelijk te herkennen principe. Als jij iets echt wilt doorgronden, moet je het doorleven. Als jij een taal vloeiend wilt leren spreken, moet je in een land gaan wonen waar die taal de moedertaal is. Je moet je erin onderdompelen. Je moet er één mee worden. Als je ergens één mee wordt, dan benader je het niet meer alleen mentaal. Je voelt wat er bedoeld wordt. Je herkent het gevoel. Je gaat de nuances begrijpen. Ieder proces van toegewijde bestudering van welk onderwerp dan ook verlangt éénwording met dat onderwerp.

Patanjali zegt vervolgens dat eenwording tot stand gebracht wordt door het stilleggen van de wisselingen van het denken Dat lijkt in eerste instantie vreemd, maar als je even terugvalt op jouw eigen ervaringen, dan zul je al snel zien dat het klopt. We kennen allemaal momenten van helderheid. Dat zijn momenten waarop je ineens iets begrijpt, waar je al tijden over nadenkt. Zo’n helder moment heeft 2 kenmerken die steeds weer terugkomen:

  1. Een inzicht komt niet voort uit intense gedachten, maar ontstaat juist bij de gratie van de afwezigheid van gedachten. Ga maar na. Wanneer ben je het meest helder? Als je haast hebt en onder druk een keuze moet maken, of op het moment dat je in het bos wandelt of onder de douche staat? Of als je op een kussen mediteert, zoals je dat bij ons geleerd hebt … ? Natuurlijk dat laatste.

  2. Een helder moment van inzicht leidt altijd tot de conclusie dat iets, waarvan jij dacht, dat het ingewikkeld was, ineens heel eenvoudig blijkt te zijn. Je ziet de wezenlijke eenvoud van het vraagstuk. Je wordt één met dat vraagstuk. Het kent geen geheimen meer voor je.

Deze eerste en belangrijkste aanwijzing van Patanjali legt het fundament voor de beoefening van Raja Yoga. Je erkent dat je beter functioneert vanuit innerlijke stilte en je beseft dat de training van de geest de enige weg naar helderheid is. Gedachten zijn reacties op prikkels, die vertroebeld zijn door eerdere ervaringen en onbewuste overtuigingen. Daar komt geen zuiver inzicht uit voort.

Als je de aanwijzing van Patanjali volgt, dan ontdek je dat jouw intuïtieve intelligentie én jouw geheugen toegankelijk worden vanuit innerlijke stilte. Het mooie is dat je kunt leren om onder alle omstandigheden die innerlijke rust en stilte te ontwikkelen. Dat geeft je meer ruimte voor jezelf en je ontwikkelt een moeiteloos leven, omdat je een scherp onderscheid kunt maken tussen hoofd- en bijzaken.

Als je dat ervaren hebt door een goed te mediteren, zoals je dat bij ons in de opleiding leert, dan ervaar je de kracht van de stilte. Dan wil je niet anders meer. Dan ga je afspraken met jezelf maken, om met regelmaat jouw innerlijke stilte te onderhouden, omdat je de weldaad van overzicht en innerlijke rust niet meer wilt missen. Dat is het geweldige effect van meditatie. Je kunt op ieder moment vanuit jouw innerlijke waarnemer in alle helderheid naar ieder vraagstuk kijken. Je ziet de wezenlijke eenvoud en maakt een bewuste keuze, vanuit inzicht in de consequenties van jouw handelen.

Dat is de waarde van Raja Yoga.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool
Voel je de vrijheid?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Voel je de vrijheid?

Gun het jezelf

De beoefening van Raja Yoga is gericht op het bereiken van vrijheid door onderscheidingsvermogen (Moksha door Viveka). Voor iemand die voor het eerst kennis maakt met de Yogaleer roept dat vragen op. We leven in een vrij land en we hebben allemaal een vrije keuze, maar toch gedragen we ons daar lang niet altijd naar.

Kortom, het lijkt een simpel doel, maar anderzijds is het ook verwarrend. Laten we daar eens wat beter naar kijken.

Laten we met de deur in huis vallen. Je bent vrij, maar je beseft dat niet. Dus gedraag jij je daar ook niet naar. Ga maar eens na:

  1. Hoe vaak gebeurt het, dat je niet de ruimte voelt om te doen wat je zou willen doen?

  2. Hoe vaak gebeurt het, dat jij je verplicht voelt om te doen waar je geen zin in hebt?

  3. Hoe vaak gebeurt het, dat je twijfelt aan jezelf? Of je wel aan de verwachting van anderen voldoet en of je aan je eigen verwachtingen voldoet?

Dat overkomt ons allemaal met regelmaat. En dat vinden we heel normaal. Toch gaan we er ook onder gebukt. Grote groepen mensen hebben last van chronische vermoeidheid en stress. Dat zijn de gevolgen van meer moeten dan mogen; van gebrek aan vrijheid dus. En daarom is voor jezelf belangrijk om te onderzoeken hoe jij jouw eigen vrijheid kunt vergroten. 

Daarvoor is het van het allergrootste belang dat je 1 ding beseft:

Het enige dat jou gevangenhoudt is jouw zelfbeeld.

Door jouw eigen (vaak onbewuste) overtuigingen, door jouw relatie met jouw omgeving en jouw opvoeding, heb jij een beeld van jezelf gecreëerd. Je stelt eisen aan jezelf en je hebt het gevoel dat jouw omgeving dat ook doet. Je wilt net als iedereen geliefd zijn; je geliefd voelen en je bent bang dat je daarvoor aan bepaalde eisen moet voldoen. Dat is het grootste misverstand van het leven en daarmee het grootste drama van het leven. Want liefde is toch onvoorwaardelijk? Er is geen oordeel. Jouw leven is jouw onvoorwaardelijke uitnodiging om jouzelf te realiseren. Jouw leven biedt je de ruimte om de ervaringen op te doen die door jouw zielsverlangen zijn ingegeven.

DE sleutel naar vrijheid is om een liefdevolle relatie met jezelf te ontwikkelen. Als jij diepe waardering en respect voor jezelf voelt, zal je niet meer toestaan dat anderen hun eisen vanuit hun eigen zelfbeeld aan jou opleggen. En je zult dan ook niet de behoefte voelen om anderen iets op te leggen. Dat is de essentie van de eerste aanwijzing van De Yogaleer (geweldloosheid in gedachte, woord en daad). In de praktijk lukt dat niet zo goed. Hoeveel kinderen gaan er niet gebukt aan de mislukte ambities van hun ouders? Die kinderen (van 8 tot 88 jaar!) moeten bereiken wat hun ouders niet gelukt is. Dat is geen vrijheid en dat is geen onvoorwaardelijke liefde. Dat is zelfprojectie vanuit een beschadigd zelfbeeld. En dat is een kettingreactie die zich generaties lang kan uitstrekken… 

Wat heeft dat nou met onderscheidingsvermogen te maken? Waarom moet je onderscheidingsvermogen ontwikkelen om tot vrijheid te komen? Dat is heel eenvoudig: zodra je onderscheid kunt maken tussen dat wat van de persoonlijkheid is (al het tijdelijke) en dat wat van de Ziel is (al het tijdloze), dan heb je het bewustzijn ontwikkeld om te zien dat jouw Ziel voor eeuwig en onvoorwaardelijk van jou houdt en dat jouw persoonlijkheid onderdeel is van jouw grote plan op weg naar zelfrealisatie. Jouw persoonlijkheid is jouw manier om je best te doen. Daar mag je net zo lang aan sleutelen tot je diepe vrede voelt in jezelf en met jezelf.  Voel de waardering voor jezelf en koester jouw vrijheid. Zorg goed voor jezelf, dan kun je vanuit vrijheid ook goed voor anderen zorgen (als je zin hebt… want je bent al vrij. Je hoeft niks en je mag alles).

Blijf goed naar jezelf luisteren. Zoek steeds weer de heilzame stilte. Mediteer met regelmaat. Je weet het allang. Blijf her-inneren en ont-moeten.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool
Het brein heeft geen rem

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Het brein heeft geen rem

En daarom moet het lichaam het verduren

We kennen allemaal wel het gevoel waarbij je in je hoofd maar door maalt. Je maakt je ergens zorgen over en je blijft maar piekeren of bent ergens over gefrustreerd en je kunt het niet loslaten. Je ligt ergens wakker van. Je kunt niet stoppen met denken. Uiteindelijk word je moe en dan val je in slaap. Zodra je wakker wordt begint het weer. Het is een ervaring die je leert, dat jouw brein geen rem heeft, althans je hebt hem nog niet gevonden. Op zo’n moment besef je dat ook duidelijk. Hoe vaak heb je iemand niet horen verzuchten dat hij of zij dat malen wilde stoppen?

Wat de meeste mensen minder goed beseffen, is dat dit onvermogen om het denken te stoppen of te richten, je in alles parten speelt. Het zit je in de weg bij iedere vorm van verlangen of angst. Je blijft er maar aan denken.

In de praktijk worden we gedreven door angsten en verlangens en voor de meeste mensen geldt dat het brein daar de drijvende kracht in is. Net zo lang tot het lichaam grenzen stelt. Als je te lang wakker ligt val je in slaap. Als je te lang stress ervaart krijg je fysieke klachten, omdat de spanning in je lichaam wordt opgeslagen. Als je maar blijft toegeven aan prikkels word je uiteindelijk door je lichaam gestopt. Dat kun je de hele dag om je heen zien en in jezelf ervaren. Of het nou (over)vermoeidheid is of hoofdpijn, of rugpijn, of overgewicht of iets wat ernstiger is en meestal voortkomt uit langdurigere overbelasting; het zijn allemaal voorbeelden van mentaal geweld dat een fysieke weerslag heeft.

Het is dus van groot belang dat je hier grip op krijgt. Gelukkig kun je dat leren. In onze opleiding bouwen we dat op van concentratie, naar meditatie en uiteindelijk naar contemplatie. Dan ben je standvastig gegrondvest in het perspectief van jouw innerlijke waarnemer bij alles wat je doet. Je moet dat wel opbouwen. Voor de meeste mensen geldt dat ze tientallen jaren negatieve mentale gewoontes hebben ontwikkeld. Daar kun je trouwens niets aan doen. Zo ben je gevormd door de samenleving waar je deel vanuit maakt.

Op zich is het niet moeilijk; je moet alleen wel oefenen. Dat geldt voor iedere vaardigheid die jij je eigen wilt maken. Er is een soort vuistregel dat je ongeveer 10.000 uur moet oefenen om ergens echt goed in te worden; zo goed dat je het gedachteloos kunt doen. Besef dat iedere volwassene zeker 10.000 uur ervaring heeft in het reageren op en toegeven aan prikkels. Om daar een vervangende vaardigheid bij te ontwikkelen, waarbij je leert om dat proces van actie-reactie bewust te doorbreken, kost dus tijd. Maar het is echt een doorbraak in jouw leven als je die moeite doet. Daarbij moeten we een belangrijk misverstand uit de Wereld helpen. Door jezelf te trainen in meditatie ben je niet bezig om jouw gedachten te verdringen. Je leert om jouw gedachten te richten op een constructieve en essentiële gevoelswaarde. Je raakt vervuld van een gevoel van helderheid, enthousiasme, liefde en uiteindelijk vrede. Die ruimte ontstaat, omdat je ervoor kiest om alle bijzaken (al is het maar tijdelijk) te negeren. Wat zijn dan bijzaken en wat zijn hoofdzaken? Dat is heel eenvoudig: al het tijdelijke is een bijzaak en al het eeuwige is de hoofdzaak. Verdeeldheid is de bijzaak en verbondenheid is de hoofdzaak. Beperking is de bijzaak en vrijheid is de hoofdzaak. Uiteindelijk willen we allemaal Liefde en Vrijheid. En je kunt leren om onder alle omstandigheden in dat besef van vrijheid en onvoorwaardelijkheid te leven. Daar gaat het om. Je bent helemaal goed, zoals je bent. Je hoeft er niets aan toe te voegen, maar het mag wel. Gewoon lekker blijven oefenen. Veel succes.

 Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool
Vrijheid & Verantwoordelijkheid

Het leven stelt je regelmatig voor dilemma’s en hoe doortastender je die overwint hoe soepeler je door het leven gaat. Het dilemma van verantwoordelijkheid is er één waar we allemaal zonder uitzondering in meer of mindere mate tegen aanlopen als we opgroeien.

Als we net geboren zijn hebben we geen verantwoordelijkheden. Er wordt voor ons gezorgd en we hoeven alleen maar op te groeien. En boven alles zijn we vrij. En vanuit die vrijheid kijken we vol nieuwsgierigheid en verwondering de wereld in zoals alleen een kind dat kan. Maar naarmate we groter worden en meer bewustzijn ontwikkelen wordt er ook steeds meer van ons verwacht. We worden steeds aangemoedigd om meer verantwoordelijkheid te nemen. Het begint klein en onschuldig met alle complimenten die je krijgt als je praktische dingen uit je zelf gaat doen en naarmate je ouder wordt ontdek je dat je meer waardering krijgt als je meer verantwoordelijkheid neemt. Bovendien ontvangen we door de acceptatie van verantwoordelijkheid iets wat we allemaal heel diep vanbinnen het allerliefste willen, namelijk meer vrijheid. Dat is als kind zo, dat is in je opleiding zo en later in je baan is dat ook zo. Op zich is dat binnen redelijke grenzen ook goed, want het maakt je zelfstandig.

Maar die acceptatie van meer verantwoordelijkheid in ruil voor meer vrijheid en waardering is ook heel misleidend. En bijna iedereen loopt daar in zijn leven weleens tegenaan. Zodra je verantwoordelijkheid accepteert is jouw vrijheid kleiner geworden! Vanaf dat moment moet je namelijk zorgen voor de gewenste uitkomst van jouw verantwoordelijkheid, anders stopt de waardering. En zo is er ongemerkt voorwaardelijkheid in je leven geslopen terwijl je als kind de werkelijke vrijheid van onvoorwaardelijkheid en onbevangenheid elke dag in volle teugen in je opnam. En voor je het weet voel je je opgesloten in een baan, een verwachtingsvol leven en alle verplichtingen die daarbij horen. En dan ontstaat vanzelf de vraag; hoe kom ik hier in vredesnaam weer uit? En dat leidt bij veel mensen tot een verwoede zoektocht van jobhoppen, echtscheidingen en andere crises.

En dat is allemaal niet nodig als je beseft wat verantwoordelijkheid in wezen is. Uiteindelijk ben je uitsluitend verantwoordelijk voor jouw eigen bewustzijn. Als jij verantwoordelijk wordt gehouden voor iets wat je niet goed kunt overzien, krijg je stress, want je hebt jezelf afhankelijk gemaakt van een uitkomst die je niet kunt beheersen.

Daarom hameren wij er in onze opleiding Raja Yoga steeds op dat jouw verantwoordelijkheidsgevoel gericht moet zijn op het ontwikkelen van Helderheid. Dan ontwikkel je rust en overzicht én een liefdevolle levenshouding, want vanuit helderheid is verbondenheid en gemeenschappelijkheid vanzelfsprekend. En vanuit die houding herken je de belastende voorwaarden die er in je leven geslopen zijn en wordt het voor jou onvermijdelijk om steeds volstrekt duidelijk te zijn wat jouw omgeving wel en niet van jou mag verwachten. En dan ontdek je weer de vrijheid die je oorspronkelijke gevoeld hebt. Vitaliteit en meditatie zijn daarin heel belangrijke sleutels. Bij ons leer je om ze toe te passen. Je bent van harte welkom. Neem eens contact op of kom naar een lezing.

Veel succes.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Twee wegen naar een vervuld leven

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Twee wegen naar een vervuld leven

Hoe breng jij jouw wens in de praktijk?

Het is je vast wel eens opgevallen dat de ene persoon op een andere manier leert en creëert dan de ander. Je bent met iemand in gesprek en het lijkt wel of je op een andere golflengte werkt dan die ander. Je kijkt vanuit een ander perspectief naar de werkelijkheid.

Natuurlijk zijn er vele varianten van dit fenomeen en dat kun je dagelijks waarnemen. Iedere persoonlijkheid heeft zijn eigen voorkeuren en afkeuren en daardoor heeft die ook zijn of haar eigen manier om zich te manifesteren. Maar als je wat dieper kijkt zijn er patronen te herkennen in de wijze waarop mensen hun eigen processen vormgeven.

In september verscheen op Medium een artikel van Jessica Stillman naar aanleiding van psychologisch onderzoek over 2 verschillende vormen van genialiteit. [Klik hier om naar het artikel te gaan]. Het onderzoek richt zich op bekende genieën, maar Yogabeoefenaren weten dat genialiteit een ingeving is van universele waarheid en dat we allen door meditatie toegang hebben tot die genialiteit. Toch zijn er op hoofdlijnen 2 routes om jouw bezieling tot realiteit te brengen: 

  1. De route van wil, liefde, schoonheid en ideaal (Stillman noemt deze groep experimentalisten; ze leren vooral door te experimenteren en vanuit hun ervaringen verbanden te gaan zien). Je voelt je ergens mee verbonden, wilt daaraan bijdragen om samen aan een hoger ideaal te werken. Deze mensen zijn volgens het genoemde onderzoek vaak wat meer laatbloeiers.

  2. De route van wil, intelligentie, kennis en orde/systeem (Stillman noemt deze categorie conceptualisten; ze komen tot een abstract en voor hen wezenlijk inzicht, waar ze doelgericht op voortborduren om zo dat heldere inzicht te verwezenlijken). Deze groep heeft (wederom volgens hetzelfde onderzoek) de neiging om jong te pieken en vanuit die piek op niveau te blijven of af te vlakken.

Laten we eens wat beter naar beide stromen kijken. Het kan je helpen om in je leven besef te ontwikkelen welke route het beste bij je past. Het artikel kijkt naar genieën, maar dit is ook relevant voor je als je zelf niet het gevoel hebt dat je een genie bent. Dat ben je wel, maar dat heb je dan nog niet ontdekt. Liefde en Intelligentie zijn twee wegen naar verbinding. Liefde realiseert zich dat verbondenheid en onvoorwaardelijkheid de essentie van Het Leven is.  Intelligentie is de kracht die de verbondenheid in de vorm herkent en tot uitdrukking brengt. Ga maar na; als jij een beroep doet op jouw intelligentie, dan ben je op zoek naar verbanden. Je wilt de verbondenheid (van mensen of gebeurtenissen) in de praktijk herkennen.

De mensen die makkelijker functioneren vanuit liefde als uitgangspunt, zullen dat steeds als vertrekpunt nemen voor alles wat ze doen. Ze zullen het beste functioneren in een omgeving waarin onvoorwaardelijkheid het fundament is. Van daaruit zullen ze langzaam maar zeker steeds meer schoonheid in hun werkelijkheid gaan brengen om zo hun leven in lijn te brengen met hun Ideaal. Overgave aan het Hogere is van nature een drijvende kracht in deze groep. Geweldloosheid is hun grondhouding. Gevoel is de kracht, maar hechting is de valkuil.

De andere groep, is meer gericht op de ontwikkeling van intelligentie. Deze groep zal makkelijker functioneren vanuit een houding van waarheidlievendheid. Overgave ontstaat voor dit type mens door begrip. Dat ontstaat door de ontwikkeling door kennis en ervaring bij elkaar te brengen. Intellect is de kracht, maar (subtiel) geweld is de valkuil.

In onze opleiding leer je langzaam maar zeker beide routes in jezelf te herkennen. Niemand is volledig op 1 route gefixeerd, maar je kunt wel in jezelf een aanleg ontdekken. Door zelfstudie en meditatie ontdek je hoe jij moeiteloos jouw verlangens in de praktijk kunt brengen en hoe je die kunt verbinden aan jouw gevoel van zingeving. Je gaat ook steeds sneller zien waar moeite en inspanning op de loer liggen en je leert om dat op een steeds subtieler niveau te vermijden zonder dat jouw hogere verlangens daardoor worden beperkt. Zo werk je steeds bewuster aan een vervuld leven in vrijheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool
Waarom is de waarheid niet overtuigend?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Waarom is de waarheid niet overtuigend?

Tegen beter weten in…

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je een moeilijke beslissing moest nemen en dat er een last van je afviel, zodra je de knoop had doorgehakt. Je kunt zelfs precies het moment benoemen waarop dat gebeurde. Het was het moment dat je het daadwerkelijk uitsprak. Toen kon je niet meer terug en je wist dat het goed was.

Als je teruggaat naar die ervaring, dan zul je ook iets anders herkennen. Op het moment dat die last van je afviel besefte je tegelijkertijd dat je eigenlijk allang wist dat dit onvermijdelijk was. Je had het namelijk allang gevoeld, maar je had nog even doorgemodderd tegen beter weten in… Herkenbaar? Neem het jezelf niet kwalijk, je hoort bij de grote meerderheid van mensen die het moeilijk vinden om vanuit hun gevoel tegen hun verstand in te gaan. Want dat is de tweestrijd die je ertoe gebracht heeft om een beslissing uit te stellen.

Als je in meditatie de processen observeert die in jou plaatsvinden in een dergelijke situatie, dan kun je zien hoe verbluffend eenvoudig en ook hoe geweldig mooi lichaam en geest hun samenspel hebben. Het is eenvoudig. We hebben er vaker over geschreven; jouw lichaam liegt niet. Als jij geweld pleegt, als jij tegen je diepere wil in gaat (dat is hetzelfde), dan geeft jouw lichaam de hele dag signalen af. Eerst gebeurt dat subtiel.  Je krijgt een beetje een ongemakkelijk gevoel, of kramp of je wordt sacherijnig en als het langer voortduurt, die onvrede in jou, dan worden de signalen steeds luider. Je wordt moe, je krijgt pijn op een zwakke plek, je krijgt kleine kwaaltjes, je weerstand neemt af en uiteindelijk, als je lang genoeg geweld pleegt kun je zelfs ziek worden. Chronische klachten zijn vaak gerelateerd aan stress en vermoeidheid.

We herkennen dat allemaal in meer of mindere mate. Maar vraag jezelf eens af waarom jij jezelf dit eigenlijk aandoet… Dan zul je zien dat het steeds weer hetzelfde liedje is. Jouw persoonlijkheid voelt zich onvoldoende geliefd, ontwikkelt manifestatiedrang, wil redelijk of aardig gevonden worden en drukt de Ziel naar de achtergrond. Jouw Ziel laat dat toe. Die houdt onvoorwaardelijk van jou en dus krijg jij de ruimte voor jouw eigen proces, zelfs tegen beter weten in. Dat is het patroon in een oneindig aantal verschijningsvormen. De essentie van yogabeoefening is dat je leert om dit proces steeds subtieler en in een vroeger stadium te herkennen, zodat je steeds dichter bij jouw zielsverlangen kunt blijven. Dat begint met de ontwikkeling van vitaliteit door Asana en Pranayama. Door jouw kracht, souplesse en energie op peil te houden leer je van jezelf te houden. Je wordt bewust van de schoonheid van het lichaam en voelt het verlangen om goed voor jezelf te zorgen. Als je dan vervolgens ook je geest traint door meditatie, dan bereid jij jezelf steeds beter voor om de signalen van het lichaam bewuster te ontvangen en je gaat de wisselwerking tussen dat gevoel en jouw overtuigingen steeds beter zien. Je leert erom glimlachen, omdat je het vanuit jouw innerlijke waarnemer, vanaf een gezonde afstand kunt bekijken.

Dus als je merkt dat je al een tijdje een ongemakkelijk gevoel wegredeneert, verzamel dan de moed om het aan te pakken. Doe wat je in de les geleerd hebt. Bouw het van onderaf weer op. Eerst harmonie in je lichaam, dan je energiebalans herstellen en dan de geest naar innerlijke stilte brengen. Vanuit die stilte kijk je naar jouw vraagstuk en dring je door tot de essentie. En dan zie je weer dat het eenvoudig is. Dan wordt het allemaal weer helder en dan is het onvermijdelijk dat je een knoop doorhakt. En dan valt er weer een last van je af.

Reis licht. Verblijf in helderheid. Het is jouw geboorterecht.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool
Zin maken - Hoe doe je dat?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

Zin maken – Hoe doe je dat?

Doe niks tegen je zin in

De eerste aanwijzing van de yogaleer is Ahimsa, geweldloosheid. En alle manieren om tegen je eigen wil of die van een ander in te gaan zijn vormen van geweld. Dus zou je kunnen denken dat je het advies krijgt om niets meer tegen je zin te doen. Dan krijg je toch bijna het idee dat al die yoga-beoefenaren alleen maar voor hun plezier leven… Maar kun je dan ooit nog wel iets bereiken? Zodra je iets verlangt dat ook maar gedeeltelijk buiten jezelf ligt, zul je ook met de wil van anderen te maken krijgen en ook met noodzakelijke taken die nou eenmaal verricht moeten worden om je plan te laten slagen. Hoe kun je voorkomen dat Ahimsa niet doorslaat naar vermijdingsgedrag?

Als kind heb je vast wel eens gedacht dat je er mee weg zou kunnen komen om alleen maar te doen waar je zin in hebt. Maar naarmate je ouder wordt en meer verantwoordelijkheden en verplichtingen krijgt word je steeds meer geconfronteerd met dingen die je moet doen, terwijl je daar eigenlijk geen zin in hebt. En daar moet je mee oppassen, want structureel meer moeten dan mogen is chronische stress en dat is niet goed voor je. Het is dus belangrijk om daarbij stil te staan. Hoe kun je al die noodzakelijke taken in het leven een plek geven waar ze je niet in de weg zitten?

Sta eens stil bij de vraag “heb je er eigenlijk wel zin in?” en verschuif die dan eens naar “zie je de zin ervan in?” en dan zul je merken dat het al makkelijker wordt. Want wie is eigenlijk degene die ergens geen zin in heeft? Dat is natuurlijk je ego. Die protesteert, omdat de ijdelheid van het zelfbeeld wordt aangetast zodra er iets moet worden gedaan dat niet in het ideaalbeeld past. Die persoonlijkheid voelt zich eigenlijk een beetje te goed voor dingen waar die ‘geen zin in heeft’. Maar als je die persoonlijkheid even op het tweede plan zet en jouw aandacht verlegt naar jouw hogere wil, naar de idealen van jouw leven, naar je zielewens, dan merk je al snel genoeg dat jij je hand niet om draait voor een rotklusje. Je doet het fluitend, omdat je ziet dat het bijdraagt aan jouw zielsverlangen. En daar ligt de sleutel. Jouw persoonlijkheid heeft voorkeuren en afkeuren en je bent voorgeprogrammeerd om je naar die voorkeuren te richten en met een grote boog om de afkeuren heen te lopen. Zodra de praktijk dat uitgangspunt op de proef stelt heb je stress. Maar zodra je dat gaat relativeren, zodra je kunt glimlachen om jezelf en steeds helderder hebt waar het echt om draait in je leven, wordt alles makkelijker. Zodra je in gaat zien dat jouw leven draait om liefde en vrijheid en je slaagt erin om al jouw dagelijkse taakjes in verband te brengen met die 2 krachten, dan ga je moeiteloos door het leven.

Als jij van iedere verplichting kunt zien dat die daadwerkelijk bijdraagt aan jouw vrijheid en aan het welbevinden van de mensen waar jij een liefdevolle relatie onderhoud, én je voelt je geliefd doordat je dat doet, dan doe je het allemaal met liefde. En als dat eens een keer niet lukt, kijk dan eerst goed naar je zelf. Misschien ben je gewoon even moe en grijpt de persoonlijkheid de kans om te schitteren op jouw podium en dan is het goed om weer even wat afstand te nemen. Maar het kan ook zijn dat je merkt dat je veel energie kwijt bent aan zaken waarvan je echt niet kunt inzien hoe ze bijdragen aan de liefde en vrijheid in jouw leven. Laat het dat dan even goed op je inwerken en als je dan terug blijft komen bij die conclusie, dan is het helder: Als je er echt geen zin in kan herkennen; stop er dan gewoon mee. Je bent helemaal goed zoals je bent en jouw leven is veel te kostbaar om te verspillen aan zaken die op geen enkele wijze bijdragen aan de liefde en vrijheid van jou of van de mensen waar je van houdt. 

Blijf goed naar jezelf luisteren. Zoek steeds weer de heilzame stilte. Mediteer met regelmaat. Je weet het allang. Blijf her-inneren en ont-moeten.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool
Jouw ontwikkeling en de Yogaleer

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Jouw ontwikkeling en de Yogaleer

Zijn lessen en leraren nu anders dan vroeger?

We krijgen wel eens vragen over de ouderdom van De Yogaleer. Het is ongeveer 2.500 jaar geleden dat de Sutra’s van Patanjali op schrift zijn gesteld en dat kwam voort uit een methode die naar schatting al 10.000 jaar daarvoor mondeling van leerkracht naar leerling werd overgedragen. Het is heel begrijpelijk dat mensen zich afvragen of een dergelijke leer nog wel helemaal ‘up-to-date’ is. Jazeker, die methode is nog steeds even relevant als toen. De reden daarvoor is heel eenvoudig.

De Yogaleer geeft antwoord op de meest essentiële vraag in ieders leven:

Waarom voelt de mens zich niet vrij, terwijl die toch een vrije keuze heeft?

Het antwoord daarop is even simpel als de vraag zelf. Dat komt omdat jij gehecht bent aan alles waar jij je mee identificeert (lichaam en geest), terwijl je in jouw achterhoofd best beseft dat die zaken tijdelijk en veranderlijk zijn. En steeds als je iets los moet laten waar je aan gehecht bent, dan ervaar je pijn en daar lijd je onder.

Dat gold voor mensen 10.000 jaar gelden en dat geldt nog steeds. Daarom is de Yogaleer nog steeds even relevant als toen het ontstond. Dat neemt niet weg dat de manier waarop lesgegeven wordt anders is dan toen. Leerlingen waren toen anders en dus waren de lessen anders.

Tegenwoordig worden we heel mentaal opgevoed en opgeleid en ontvangen en zenden we gedurende dag veel meer prikkels dan toen. Een paar duizend jaar gelden was dat allemaal minder. Mensen waren minder individualistisch en gezagsgetrouwer en mensen stonden dichter bij de natuur. Als een leraar je de opdracht gaf om een bepaalde mantra te herhalen, dan deed je dat. Tegenwoordig zijn we veel mentaler, individualistischer en willen we meer overtuigd worden. Daar zijn we zelfs een beetje in doorgeschoten.

In ieder leerproces zijn twee aspecten bepalend voor succes: onthechting en overgave. Eerst moet een leerling onthechten (open gaan staan voor het loslaten van zijn of haar overtuigingen) en vervolgens moet een proces van overgave plaatsvinden (nieuwe inzichten omarmen en je daarnaar gaan richten) en van daaruit moet de leerling zelf tot nieuwe inzichten komen.

Voor iemand die is opgegroeid in een gezagsgetrouwe cultuur zijn onthechting en overgave makkelijker dan in onze huidige individualistische en mentale cultuur. Als er meer trouw is en minder individualiteit, dan is er dus ook meer vertrouwen. Veel oude methoden, die nog steeds gedoceerd worden hebben daar nog kenmerken van. Voorbeelden zijn Vipassana, Transcendente meditatie en de Kriya’s van de Yogaleer. Het zijn effectieve methoden, maar ze accepteren weinig tegenspraak. Je moet gewoon oefenen tot je een ons weegt en dan zul je op termijn de vruchten daarvan plukken. Als jij jouw leerkracht vertrouwt is dat geen probleem, maar als jij bent opgeleid om iedere theorie ter discussie te stellen en iedere leraar in twijfel te trekken, dan werkt het voor jou niet. Een mentale en individualistische cultuur zoals de onze, verzet zich meer. In zo’n cultuur is begrip en overtuiging de weg naar overgave. Dat is het enige verschil. Het nadeel van de mentale weg is dus dat er meer verzet in zit. Daar staat wel tegenover dat als het verzet wordt losgelaten, de overgave vanuit bewuste overtuiging tot stand komt en daardoor standvastig kan zijn.

Maar waak ervoor dat je niet denkt dat de ene weg beter is dan de andere. In Raja Yoga lessen is ruimte voor beide aspecten. Het komt in wezen allemaal op hetzelfde neer. Er is altijd een proces van onthechting en overgave. De ene persoon verzet zich gevoelsmatig, de andere verzet zich mentaal. Dat mentale verzet is meer naar buiten gericht. Dat gaat gepaard met veel zenden en discussiëren. Het gaat ook gepaard met het absorberen van veel kennis. Daardoor zou soms de indruk kunnen ontstaan dat die mentale vormen van verzet ‘ontwikkelder’ of ‘intelligenter’ of ‘meer belezen’ zijn dan van mensen die vanuit hun gevoel door hetzelfde proces heen gaan. Dat is niet zo. Intelligentie is de wezenskracht van Het Leven en er zijn verschillende toegangspoorten naar die intelligentie, die altijd als voorwaarde onthechting en overgave in zich hebben. Dat is alles. Door de ontwikkeling van onze cultuur zijn de lessen van nu dus wel meer gericht op kennisoverdracht en begrip dan vroeger. Onze mentale en individualistische cultuur kent namelijk een enorme valkuil. Mentale activiteit neigt naar twijfel en compromissen… Het gaat erom dat jij je eigen weg naar onthechting en overgave vindt. Op een manier die bij jou past. Jouw leerkracht heeft zijn of haar manier gevonden en deelt ervaringen met je.

Als je mediteert kun je in alle zuiverheid jouw eigen belangrijkste bron van verzet ontdekken en vaststellen waar jij je bevindt in jouw proces van onthechting en overgave. Voel dan goed aan wat je nu nodig hebt. Wat houdt je tegen om meer vertrouwen te ontwikkelen, om los te laten, om je over te geven aan krachten die groter zijn dan jijzelf? Tegenwoordig zijn we geneigd om te denken dat meer kennis de oplossing is. Dat is maar zelden het geval. Meestal is meer vertrouwen in jezelf de oplossing.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool
Bewust leren voelen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Bewust leren voelen

Helderheid begint met gevoeligheid

De meeste mensen denken dat Yoga om fysieke houdingen (Asanas) draait en dat is ten dele natuurlijk ook zo. Het is geweldig om over een heel arsenaal oefeningen te beschikken die onder alle omstandigheden jouw balans kunnen herstellen en jouw vitaliteit op niveau kunnen houden. De combinatie van voldoende kracht, souplesse en doorstroming van energie is een gezonde basis voor je leven. Jouw lichaam is jouw voertuig en daar kun je maar beter goed voor zorgen, want je wil er lang mee doen. Regelmatige Asana-beoefening bevordert een lang en gezond leven.

Als jij jouw Yogabeoefening gaat verdiepen zul je snel ontdekken dat er een diepere laag schuilgaat in die beoefening. In onze cultuur zijn we heel druk met ons hoofd. Daardoor gaat bij veel mensen het contact met hun lichaam een beetje verloren. Daar kunnen allerlei chronische klachten uit ontstaan, maar het heeft nog een nadelig effect.

Veel mensen beseffen onvoldoende dat een heldere geest afhankelijk is van een vitaal lichaam en een goed contact met dat lichaam. Bewust denken begint met bewust voelen. Het is namelijk zo dat jouw gedachten de hele dag door worden vertroebeld door emoties, aannames en overtuigingen. In dat proces geeft jouw lichaam je de hele dag door waarachtige signalen. Jouw onderbuikgevoel is er niet voor niets. Jouw lichaam is jouw instrument om te voelen en hoe beter jij contact met jouw lichaam onderhoudt, hoe bewuster jij wordt van alle gevoelens die er door je heen spelen. Asana-beoefening herstelt het contact met jouw lichaam en bevordert dus jouw gevoeligheid.

Als je Asana-beoefening gaat combineren met meditatie, zoals we dat bij Raja Yoga gewend zijn, dan leer je om vanuit jouw innerlijke waarnemer, vanuit jouw volle bewustzijn, zonder oordeel naar al die gevoelens te kijken. Daarmee ontsluit je een schat aan informatie die steeds eerlijk is. Jouw lichaam liegt niet.

Een gezonde geest in een gezond lichaam is de gouden combinatie voor een gelukkig leven. Dat ontwikkel je door regelmaat in jouw beoefening te brengen. Elke dag een beetje brengt je veel verder dan zo nu en dan een heleboel. Dat geldt voor alles. De ene persoon vindt dat moeilijker dan de ander. Sommige mensen hebben gewoon nog te veel aan hun hoofd, of beleven nog heel veel plezier aan allerlei andere zaken. Toch zul je snel merken dat regelmaat beloond wordt met voortuitgang.

Er zijn twee manieren om standvastig te worden in jouw beoefening. De ene manier is niet beter dan de ander, maar het kan je helpen om vast te stellen welke manier het beste bij je past. De eerste manier om als vanzelfsprekend tot dagelijkse beoefening te komen is door er gewoon van te genieten. Als jij het heerlijk vindt om op je mat te stappen, of op je kussen te gaan zitten, dan zul je het als vanzelf gaan doen. Je uitrekken is toch ook fijn? Stilte is toch ook heerlijk? Nou zo is het ook met Yoga-beoefening. Als je het dwangmatig gaat doen dan heeft het lang niet het effect dat je bereikt vanuit waardering.

De andere manier om tot regelmaat te komen is dat je de noodzaak ervan in gaat zien. Als je gewoon bij wijze van experiment een maand lang elke dag Asana en meditatie beoefent, dan zul je in de loop van die maand merken hoeveel beter jij je gaat voelen. Als je dan weer stopt, dan ga je langzaam weer achteruit. In de eerste jaren van beoefening golven veel mensen nog een beetje heen en weer, maar na verloop van tijd ontdekt toch iedereen dat hij of zij daadwerkelijk beter functioneert door regelmatige beoefening. Soms moeten sommigen eerst weer even een kortstondige terugval ervaren voordat ze weer standvastig in hun regelmaat zitten. Dat willen we natuurlijk liever voorkomen. Bij de beoefening van Raja Yoga draait het om de ontwikkeling van harmonie en helderheid onder alle omstandigheden. Daardoor word je langzaam maar zeker een levenskunstenaar.

De combinatie van bewust voelen en bewust denken door regelmatige Asana beoefening én meditatie is het vaste recept. Wekelijkse deelname aan de lessen helpt je enorm om die regelmaat vast te houden. Het geeft je een wekelijkse impuls van energie en innerlijke stilte. Het zorgt dat je ervan blijft genieten én de noodzaak blijft beseffen.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool
Houden van iedereen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Houden van iedereen

Wat zou het leven eenvoudig zijn

Laten we vooral eerlijk tegen elkaar zijn. Liefde voor de waarheid is de eerste stap naar inzicht. En als we eerlijk zijn dan moeten de meeste van ons al vrij snel toegeven dat we niet van iedereen even veel houden. We hebben zo onze voorkeuren en afkeuren. De ene persoon is bijvoorbeeld dol op enthousiaste en een beetje drukke, maar stimulerende mensen, en de ander heeft liever rustige, maar misschien wel een beetje saaie mensen om zich heen.

Toch kunnen we verstandelijk makkelijk beredeneren dat het allemaal subjectief en ook nog eens van omstandigheden afhankelijk is. Als we vitaal zijn kunnen we meer begrip voor anderen opbrengen, dan als we moe zijn. We beseffen ook allemaal best dat de Wereld er aanzienlijk mooier uit zou zien en het leven eenvoudiger zou zijn als we dit soort verschillen en schommelingen niet zouden ervaren.

Als we dat allemaal zo makkelijk kunnen beredeneren, dan is de echte vraag dus waarom we daar dan niet naar leven? Waarom houden we niet ‘gewoon’ van iedere vorm van leven? Gewoon, omdat het leven prachtig is, omdat het een onvoorwaardelijke uitnodiging is om van jouw leven jouw kunstwerk te maken en omdat dit dus voor iedereen en zelfs voor iedere levensvorm geldt. Het doel van het leven is om ieders zielsverlangen te realiseren, zonder aanziens des persoons. Het is niet zo dat je vlak voor je geboorte een contract hebt moeten tekenen, waarbij jij je hebt moeten vastleggen op de spelregels. Bij geboorte sta je volledig open in het leven en heb je alle ruimte om er iets moois van te maken. Maar vanaf dat moment ontstaat er een complicatie… Omdat je helemaal open staat komen er allerlei prikkels bij je binnen en de ene is fijn en de andere doet pijn. En dus ga je proberen die fijne prikkels te herhalen en die pijnlijke prikkels te vermijden. Daar ga je een strategie voor ontwikkelen. Dat begint al heel jong. Je merkt dat bepaald gedrag je helpt om die fijne prikkels te krijgen en ander gedrag juist pijn veroorzaakt. En je gaat kenmerken en gedrag van anderen associëren met ‘fijn’ of ‘pijn’, maar dat doe je onder bewust. Zo ontstaan jouw voorkeuren en afkeuren en zo ontstaat jouw overlevingsstrategie. Zo vormt zich jouw persoonlijkheid.

Jouw persoonlijkheid bestaat dus bij de gratie van jouw voorkeuren en afkeuren en dat is het fundament van alle beperkingen die jij jezelf oplegt. Jouw ego is de som van jouw beperkingen. Zodra jij voor jezelf besluit dat je een voorkeur hebt voor een bepaald soort gedrag of een bepaald soort mensen, beperk jij jezelf in jouw leven. Je sluit een deel van het leven buiten. Je wordt een beetje minder vrij en je wordt ook een beetje drukker met het vermijden van het onwenselijke en het koesteren van het gewenste. Hoe minder voorkeuren en afkeuren je hebt, hoe vrijer je bent en hoe minder je dus afhankelijk bent van omstandigheden.

Wordt het leven dan niet juist erg oppervlakkig, vragen mensen zich dan vaak af. Word je dan niet onverschillig? Dat is juist niet zo. Hoe jij jezelf minder te laten beperken door onbewuste vooroordelen, hoe meer je open staat voor nieuwe leerervaringen. Je gaat ineens nieuwe aspecten van het leven ontdekken als je ze niet langer afwijst. Dat kun je heel eenvoudig beseffen aan een specifieke ervaring die ieder van ons wel eens gehad heeft. Je gaat mensen meer waarderen naarmate je ze beter leert kennen. Zelfs als ze gedrag vertonen wat jij als storend ervaart geldt dit. Door mensen beter te leren kennen ga je beter begrijpen waar hun gedrag vandaan komt en daardoor ontwikkel je ook begrip voor hun beperkingen. En met een beetje zelfreflectie ga je in jouzelf herkennen waarom je die eigenschappen irritant vond. En dan zie je dat dit te maken heeft met ervaringen uit jouw eigen verleden, die je nog niet helemaal verwerkt hebt. Dat is bewustwording. Dat is groei. Geef dus iedereen een eerlijke kans. Niets is wat het lijkt en iedereen is in ontwikkeling. Jouw persoonlijkheid heeft voorkeuren, de Ziel houdt van iedereen. Blijf dat steeds beseffen, blijf je dat herinneren. Dat besef groeit door meditatie. Vanuit innerlijke verstilling van al die mentale activiteit van voorkeuren en afkeuren kun je weer bij de herinnering waar het echt om gaat en dan zie je weer de wezenlijke eenvoud: we zijn allemaal Leven en dat is onze geweldige kans om er samen een stralend kunstwerk van te maken.

Je bent goed op weg. Blijf oefenen, blijf mediteren. Blijf je her-inneren wat het écht om gaat.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool