Sterrenhemel Yogaschool.jpeg

blog

Hier vind je de vele blogs die in de loop der jaren zijn verschenen

Scroll naar beneden om te lezen of zoek op trefwoord in het menu

Een sleutel voor succes

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Een sleutel voor succes

Koester je vrijheid

 

Sinds mensenheugenis vragen we onszelf af waarom de ene mens succesvol wordt en de andere niet. Instituten en trainers in alle soorten en maten komen met hun eigen aanpak die jou gaat brengen wat je al zo lang wilt bereiken. Toch lijken ze allemaal niet één enkele simpele maatregel aan te bieden die succes-verzekerd is.

Er is ooit een leerzaam psychologisch experiment gedaan in De Verenigde Staten wat toevallig antwoord gaf op deze vraag. Het is al lang geleden. De resultaten zijn gepubliceerd in 1972. Het doel van het onderzoek was niet eens om de sleutel voor succes te vinden, maar uiteindelijk bleek dat wel de ‘bijvangst’ van dit onderzoek. Het ging de geschiedenis in als het ‘Marshmallow Experiment’ en het was een onderzoek van de Universiteit van Stanford.

De onderzoekers wilden bij jonge kinderen uitzoeken hoe ze omgingen met uitgesteld verlangen. Het was een simpel experiment. Kinderen van 4-5 jaar werden alleen gelaten met een bak marshmallows en ze kregen van de volwassene die het experiment begeleide te horen dat alle kinderen voor dezelfde uitdaging stonden: De begeleider zou straks de ruimte voor 15 minuten verlaten en voor ieder kind gold de simpele regel dat, als ze erin zouden slagen zich te beperken tot het nemen van slechts één marshmallow in afwezigheid van de begeleider, ze er 2 zouden krijgen als die terugkwam.

Uiteraard werden de kinderen geobserveerd en de uitkomst was voorspelbaar: na een tijdje komt er één in actie en neemt zijn tweede marshmallow, en daarna volgen er meer. Toch waren er ook enkele kinderen die de verleiding konden weerstaan en na afloop hun welverdiende beloning claimden.

Dit stuk van het onderzoek is niet wat het destijds interessant maakte. Het gaat om wat er daarna kwam. Alle kinderen zijn door het team van onderzoekers 40 jaar lang gevolgd en steeds weer bleek hetzelfde: de kinderen die de verleiding hadden weerstaan scoorden beter op het gebied van examencijfers, overgewicht, sociale vaardigheden, stress. Gedurende de 40 jaar van onderzoek bleek steeds weer dat de groep die in staat was de bevrediging van zijn verlangen uit te stellen beter scoorde. De vaardigheid van uitgesteld verlangen blijkt dus een belangrijke sleutel voor succes op vele terreinen.

In Raja Yoga wordt deze vaardigheid ontwikkeld door de beoefening van Aparigraha (niet begeren). Het is een belangrijke stap naar vrijheid en dat maakt het ook zo begrijpelijk dat het bepalend is voor succes. Begeerte leidt je af van je lange termijn doelen en dat ondermijnt dus jouw standvastigheid. Als je niet getraind bent om met verleidingen om te gaan, word je meer geleefd en is er minder ruimte om je eigen plan te trekken. Op zich is dat logisch, maar hoe train je dat? Het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Toch is er een eenvoudige methode om je verlangens de baas te blijven en dat is transformatie. Steeds als je een verlangen voelt, ga dan terug naar jouw innerlijke besef dat je naar een tijdelijke vervulling verlangt en dan verleg je jouw aandacht naar een ‘hoger’ en tijdloos verlangen. Je ontwikkelt het besef dat uiteindelijk in jouw leven liefde en vrijheid jouw diepste verlangens zijn. En je geniet intens van de mate waarin je die twee waarden in jouw leven verworven hebt. Je kunt steeds bij dat gevoel. Het zit in je. Je draagt steeds liefde een vrijheid met je mee.

Het begint al met je dagelijkse Asana- en meditatiebeoefening; geniet van het feit dat jij jezelf de tijd gunt om goed voor jezelf te zorgen en dat je de ruimte hebt om even naar binnen te keren en te genieten van de stilte in jouzelf. En glimlach dan om al die kleine verlangens die in de loop van de dag voorbijkomen en herken dat bezit van de zaak het einde van vermaak is. En koester de vrijheid die dat besef je geeft.

Veel succes.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

De Yogaschool
De onredelijke vrijheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

De onredelijke vrijheid

 

In onze samenleving wordt redelijkheid gestimuleerd. Van jongs af aan leer je dat het belangrijk is dat je begrijpelijke standpunten kunt verwoorden en jij je daar ook naar gedraagt. In de dagelijkse omgang met elkaar is dat ook wel fijn.

Toch levert dit gedrag ook een spanningsveld op, want, zoals we vaak in onze opleiding met elkaar bespreken, ervaren we met regelmaat dat ons ‘verstand’ sterk wordt beïnvloed door onze voorkeuren en afkeuren en de emoties die we daaraan verbinden. Dus soms is redelijkheid heel betrekkelijk. We zijn het lang niet altijd met elkaar eens wat we wel of niet redelijk vinden.

Afgezien daarvan is er nog een ander probleem met redelijkheid. Het gaat namelijk regelmatig dwars tegen je gevoel in en wat wint er dan?

Als je meer gaat mediteren leer je om vanuit het perspectief van jouw innerlijke waarnemer naar al jouw vraagstukken te kijken. Je ontstijgt dan als het ware vanuit een innerlijk perspectief die strijd tussen gevoel en verstand. Je gaat inzien dat die twee eigenlijk gewoon andere kanten van dezelfde medaille zijn. Je kunt dan jouw gevoel als heldere informatie zien, zonder het per se op jouw persoon te betrekken en hetzelfde geldt voor jouw gedachten. Het zijn innerlijke processen die plaatsvinden onder invloed van alles wat er om je heen gebeurt. Jij geeft daar lading aan op basis van eerder opgedane ervaringen. Je hebt overtuigingen ontwikkeld op basis van die ervaringen. Je hebt een beeld van ‘goed’ en ‘kwaad’ en je hebt reflexen ontwikkeld om het ene te omarmen en het andere te bestrijden. Maar vanuit het perspectief van de ander is het precies andersom.

In meditatie ontwikkel je de vaardigheid om uit die wisselwerking te stappen. Je gaat herkennen welke overtuigingen jouw emoties en gedachten beheersen en omdat je er met een gezonde afstand naar kunt kijken, kun je neutraler, objectiever zien wat er nou eigenlijk echt gebeurt. Daardoor kun je loslaten en zo ontwikkel je meer wijsheid. Je leert om gevoel en gedachten bij elkaar te brengen en zo tot een meer afgewogen reactie te komen, of zelfs te besluiten dat ‘niets doen’ in dit geval de meest vruchtbare handeling is…

Maar hoe zit het dan met die redelijkheid? Tja… Naarmate je meer innerlijke stilte ontwikkelt komt er steeds meer helderheid in jouw leven. Je kunt steeds bewuster voelen en denken. Dat maakt dat je ook bewustere afwegingen kunt maken die steeds meer op een breder perspectief gebaseerd zijn. Maar het leidt er ook toe dat je resoluter wordt. Je voelt vaak al op een heel subtiel niveau dat iets niet helemaal goed gaat, terwijl jouw omgeving dat nog niet in de gaten heeft. Soms zal je dan resoluut bijsturen, omdat je allang voorzien hebt welke kant het op gaat. Als je omgeving dat nog niet begrepen heeft kan jouw manier van optreden in zo’n situatie heel onredelijk lijken. Naarmate je steeds meer het geheel gaat overzien zal je steeds onredelijker worden, omdat je steeds meer vrijheid voelt om vast te houden aan jouw bewuste ervaringen, die voortkomen uit een bewust doorleefd samenspel van voelen en denken. Je wordt je steeds meer bewust van de relativiteit van wat er nou ‘goed’ is en ‘slecht’. Het is allemaal een kwestie van perspectief. Daardoor voel je meer vrijheid om je niet te laten beperken door de vastomlijnde overtuigingen van jouw omgeving.

Dat zegt niet dat je anderen daarmee schoffeert. Geweldloosheid is en blijft het fundament van alle handelingen van de Yogabeoefenaar. Je zult alleen wel bewust het inlevingsvermogen en de communicatieve vaardigheden moeten ontwikkelen om met de door jou nieuwverworven inzichten om te gaan. Koester steeds jouw innerlijke stilte, maar voel ook steeds de compassie voor mensen in jouw omgeving die nog niet dat overzicht verworven hebben. Help ze steeds weer door jouw helderheid met ze te delen én blijf steeds open staan voor de mogelijkheid dat je het toch niet helemaal zuiver hebt gezien. Als iemand jou niet begrijpt heb jij je niet helder uitgedrukt… verworven inzichten zijn uitsluitend waardevol als ze de verbinding tussen mensen bevorderen en herstellen. Het dagelijks leven blijft het veld voor de toetsing van jouw inzichten. Van iedere ervaring kun jij zelf een leerervaring maken. Het begint allemaal met vitaliteit en innerlijke stilte. Dat is wat je leert door de beoefening van Raja Yoga.

Veel succes.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

De Yogaschool
Kwetsbaarheid geeft kracht

Wij schrijven veel over bewustwording en natuurlijk is het zo dat de één daar ontvankelijker voor is dan de ander. Toch springt daarbij altijd één ding in het oog. Ieder mens gaat door pieken en dalen in zijn leven. Niemand ontkomt aan moeilijkere periodes. Alles bestaat uit energie en die energie beweegt in golven. Mensen zijn veel ontvankelijker voor bewustwording in de dalen dan in de pieken. Als het een beetje tegen zit stimuleren de omstandigheden ons om na te denken hoe we diezelfde omstandigheden kunnen ombuigen in ons voordeel. Als dat wat vaker achter elkaar gebeurt komen we vanzelf tot de conclusie dat de sleutel voor die vooruitgang altijd in onszelf ligt. Als je in een dal zit zal je uiteindelijk zelf het heft in handen moeten nemen om daar verandering in te brengen. En dat verlangt helderheid omtrent de situatie waarin je zit en jouw aandeel daarin.

In die zin is tegenslag, hoe vervelend ook, eigenlijk best een gunstige uitgangspositie voor bewustwording. Ga maar eens na wat de belangrijkste leerervaringen in je leven waren tot nu toe. Meestal zijn dat de situaties waarin je iets overwonnen hebt, niet de periodes waarin alles vanzelf leek te gaan.

Daarom is het jammer dat er in onze samenleving een soort taboe heerst over vastlopen. Zodra je openlijk je eigen kwetsbaarheid uitspreekt en aangeeft dat je even niet meer weet hoe je verder moet, dat je moe bent, dat je het niet meer ziet zitten, dan gebeurt er iets met je omgeving. Vaak wordt dat in eerste instantie als zwakte gezien, terwijl het een daad van moed is om het uit te spreken. Elk mens is kwetsbaar, dit maakt je menselijk. Omdat de sociale druk rondom dit onderwerp een negatieve ondertoon heeft stellen mensen het uit om ermee naar buiten te treden. Daarom lopen ze onnodig lang met chronische vermoeidheid en stress. En dat kan zich ontwikkelen tot een burn-out, depressie of fysieke ziekte. En dat zien we veel te vaak gebeuren. In een samenleving die materieel echt niet veel te klagen heeft lijkt de geestelijke nood hoger dan ooit.

In Raja Yoga leer je om eerst jouw eigen energiehuishouding op orde te krijgen om vervolgens met die energie te werken aan de bewuste realisatie van wat je écht wilt. Je leert bewust te herkennen onder welke omstandigheden jouw energie vrij stroomt, omdat die omstandigheden écht bij jou passen. En je leert waarom je toch steeds weer de neiging hebt om omstandigheden op te zoeken die eigenlijk niet echt goed voor je zijn. Dat leerproces is de geweldige groei die je doormaakt door bewustwording. Vitaliteit en meditatie zijn daarin heel belangrijke sleutels. Bij ons leer je om ze toe te passen. Je bent van harte welkom. Neem eens contact op of kom naar een lezing. 

Veel succes.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM NAAR EEN LEZING. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Geen idee!

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst. 

Geen idee

Gun jezelf wat ruimte

We leven in een samenleving die zelfverzekerdheid sterk beloont. Of je er nou bij stilstaat of niet er wordt de hele dag druk op je uitgeoefend om te bevestigen dat je antwoorden hebt; dat je het allemaal al weet. Als jouw schoonmoeder je een eenvoudige vraag stelt over 1 van je kinderen, dan voel je druk om een antwoord te geven. Of als jouw baas je een simpele vraag stelt over 1 van je klanten dan voel je druk om op zijn minst de indruk te wekken dat je precies weet waar het over gaat en zelfs als je met vrienden of kennissen bij elkaar bent wil je kunnen meepraten over het laatste nieuws en zo zijn er de hele dag door talloze voorbeelden.

We willen graag iedereen doen geloven dat we het allemaal onder controle hebben en weten waar ‘het’ over gaat. Dat legt een grote druk op je, zonder dat je dat misschien beseft. Zodra jij je ‘er uit gered hebt’ met een antwoord op een simpele vraag, dan heb jij eigenlijk jezelf een beetje klem gezet. Want je weet dat er op het onderwerp kan worden teruggekomen en dan loop je het risico om alsnog door de mand te vallen. En dat geeft stress. Het leidt ertoe dat je halsoverkop de antwoorden gaat zoeken en het gevoel krijgt dat je niks mag missen. En die onwaarachtigheid achtervolgt je dan dus de hele dag. En zo zitten we met mensen die hun ogen niet meer van hun telefoon kunnen afhouden…

Sta er eens bij stil waarom de samenleving je zo graag beloont voor ongefundeerde antwoorden en jij druk voelt om daar in mee te gaan. De drang naar antwoorden komt voort uit een diep verlangen om de omstandigheden te beheersen, een verlangen naar de maakbaarheid van het bestaan. Het houdt de illusie in stand dat we alles onder controle hebben. Dat is in wezen dus gebrek aan overgave. En dat is een probleem, want de werkelijkheid is dat we het heel vaak niet onder controle hebben en het in stand houden van de illusie staat de waarheid in de weg. En dat remt dus ons leervermogen.

Jouw drang om er toch in mee te gaan komt voort uit een verlangen naar respect. Je wilt serieus genomen worden. Je wilt dat mensen je vertrouwen, omdat je het onder controle hebt. En aangezien dat lang niet altijd waar is heb je stress als je doet alsof.

Dus oefen eens op een geschikt moment met een andere strategie: Als je weer eens merkt dat jouw omgeving zijn verlangen naar beheersing op jou projecteert en dus van je wil horen dat je het allemaal onder controle hebt; doe dan eens precies het tegenover gestelde. Zeg gewoon uit de grond van je hart, dat je werkelijk geen idee hebt hoe het verder moet, maar er best samen over na wilt denken. En dan zul je zien dat er iets heel interessants gebeurt. Mensen zullen in eerste instantie verbaasd zijn, omdat ze het niet van je gewend zijn, maar vervolgens zul je zien dat ze met je mee gaan denken. Het is immers hun verlangen naar beheersing, dus er is al drang naar een oplossing. Dat hoeft dus helemaal niet alleen maar van jouw energie te komen. Daarvoor kun je eenvoudig de energie van jouw omgeving mobiliseren.

Vervolgens zul jij je misschien afvragen of je dan nog wel respect zult krijgen van mensen. Maak je daarover geen zorgen. Het is heel simpel. Ten eerste doe jij jezelf geweld aan als je respect ontvangt voor onwaarachtigheid en dus kan respect op lange termijn alleen gebaseerd zijn op eerlijkheid. Ten tweede is het verlangen naar verbondenheid dieper dan het verlangen naar beheersbaarheid. Mensen zullen je waarderen om jouw eerlijkheid én om het feit dat jij ervoor gezorgd hebt dat jullie het probleem samen hebben opgelost, omdat je iedereen ertoe hebt aangezet om ook bij te dragen aan een oplossing. Jouw eerlijkheid en verbondenheid zullen er toe leiden dat je meer waardering ontvangt én kunt geven, terwijl jij jouw energie beter bij jezelf houdt.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Al die fijne prikkels

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Al die fijne prikkels

Waarom is het toch zo moeilijk om de verleiding te weerstaan?

We zien het zo vaak gebeuren: Iemand is in de loop der jaren een serieuze yoga beoefenaar geworden. Er is sprake van een regelmatig ritme in de beoefening, overbodige activiteiten zijn afgebouwd en het voedingspatroon is aangepast aan wat het lichaam nodig heeft. Er wordt regelmatig gemediteerd… En toch blijft het moeilijk om niet toe te geven aan de dagelijkse stroom aan prikkels. Vroeg of laat, op een onbewaakt ogenblik, in een “fase van persoonlijke zwakte” dwaalt iemand toch langzaam maar zeker van dat pad af, ondanks het feit dat diegene echt aan den lijve ondervonden heeft dat het goed is voor hem of haar. Hoe komt dat toch? Hoe komt het, dat het bijna iedereen bij tijd en wijle overmand wordt door afleiding?

De Yogaleer maakt onderscheid tussen de binnenwaartse en de buitenwaartse stroom. De binnenwaartse stroom is erop gericht om door innerlijke stilte en contemplatie tot zelfkennis, inzicht en uiteindelijk tot zelfrealisatie en vrijheid te komen. De buitenwaartse stroom is erop gericht om steeds meer voldoening te krijgen door ervaringen die ontstaan door prikkels van buitenaf. Onze geest heeft de unieke eigenschap dat die zich op beiden kan richten. Je hebt dus een keuze. En beiden hebben aantrekkelijke en onaantrekkelijke eigenschappen. De binnenwaartse stroom kenmerkt zich door innerlijke vrede, liefde en vrijheid, de buitenwaartse stroom door bevrediging van verlangens. In beiden kun je jezelf verliezen…

Hoe komt het toch dat die buitenwaartse stroom voor de overgrote meerderheid van mensen aantrekkelijker is dan de binnenwaartse stroom?

Hoe komt het dat je verleiding voelt om bepaalde dingen te eten, terwijl je weet dat het slecht voor je is? Hoe komt het dat je verleiding voelt om de hele avond met een zak chips voor de TV te zappen van het ene programma naar het andere? En dat terwijl je er niet eens echt van geniet en jij je achteraf eigenlijk slecht voelt? Herkenbaar toch? Zelfs als je regelmatig mediteert gaat die verleiding niet direct verloren. Sterker nog; als het tegenzit in je leven en je raakt vermoeid, gefrustreerd of gedeprimeerd, dan lijkt die verleiding zich alleen maar nadrukkelijker te manifesteren… En inderdaad, voordat je het weet laat je alles wat je geleerd hebt weer achter je en verlies je jezelf in het najagen van verlangens en prikkels ondanks het feit dat een stemmetje in je achterhoofd zijn best doet je eraan te blijven herinneren dat het antwoord in jezelf te vinden is.

Laten we eens goed kijken welk verlangen de drijvende kracht is op de buitenwaartse stroom en welk verlangen je standvastig kan doen zijn op de binnenwaartse stroom. Op het moment dat je ernaar streeft om jouw verlangens te realiseren buiten jouzelf, zoek je naar tijdelijke voldoening. Je wilt je gewoon even wat beter voelen. En dat lukt ook, maar het is tijdelijk. De buitenwaartse stroom geeft een snelle maar tijdelijke beloning en die beloning is zo plezierig, maar ook zo tijdelijk dat je steeds naar de herhaling van die prikkel blijft streven. Het is dus een verslaving in een oneindig aantal verschijningsvormen. En omdat die bevrediging inderdaad op een oneindig aantal tijdelijke manieren kan plaatsvinden kan dat proces ook letterlijk oneindig doorgaan. En we ervaren elke dag dat die tijdelijke maar onmiddellijke beloning van een gevoel van voldoening een hele belangrijke en verslavende levenskracht is.

De grote moeilijkheid is dat de binnenwaartse stroom niet die onmiddellijke tijdelijke beloning kent. Sterker nog, op het moment dat jij begint met de beoefening van meditatie gebeuren er een paar dingen die niet direct plezierig zijn. Je ervaart dat jouw concentratievermogen zeer beperkt is en jouw brein eigenlijk niet onderworpen is aan jouw wil. Dat is in eerste instantie vooral een frustrerende ervaring. Het lukt je gewoon niet direct. Maar zodra het beter gaat en je ervaart meer stilte, dan nog is er niet een directe beloning. In die stilte komen in eerste instantie onverwerkte ervaringen naar boven die je al heel lang probeert te vergeten… Je voelt pijn die je niet wilt voelen. Je ervaart angsten die je de hele dag probeert te ontkennen… En jouw hechting aan de onmiddellijke prikkels van de buitenwaartse stroom is heel effectief om jouw vermogen om echt te voelen te onderdrukken. Door jouw aandacht te blijven vullen met een onafgebroken stroom aan prikkels hoef je niet te voelen en kun je angst en pijn blijven ontkennen. Dat is een logische strategie. Waarom zou je daar eigenlijk mee willen stoppen?

Daar is maar 1 heel simpele reden voor: omdat de beloning tijdelijk is wordt het verlangen naar een nieuwe beloning alleen maar sterker en ga je steeds meer energie steken in de vervulling van steeds sterkere behoeftes die je onmogelijk in stand kunt houden, met als onvermijdelijk eindresultaat de uitputting die het gevolg is van het permanente vluchten voor angst en pijn. Je weet dus dat de buitenwaartse stroom uiteindelijk tot uitputting leidt. Je kunt maar een beperkte hoeveelheid energie vasthouden en je hebt oneindig veel energie nodig om op de buitenwaartse stroom actief te blijven. Simpel sommetje toch? Je wilt er niet mee stoppen, maar de natuur dwingt je daar vroeg of laat toe. En dat besef je eigenlijk best. En dat besef geeft je angst, pijn, melancholie, frustratie en ga zo maar door…

De binnenwaartse stroom kent dit probleem van tijdelijkheid niet. In meditatie ontstaat realisatie van ervaringen voorbij tijd en plaats. Je ervaart  zoveel rust, voldoening, liefde, vrede en uiteindelijk vrijheid dat jouw tijdsbesef volledig verloren gaat. En dan besef je dat jij eeuwig bewustzijn bent. En dat je als mens over het wonderbaarlijke vermogen beschikt om jouw bewustzijn te richten op iets tijdelijks en beperkts of op het tijdloze en onbeperkte. En het meest wonderbaarlijke is de realisatie dat je letterlijk wordt waar jij je aandacht op richt. En als je dat één keer beseft, dan verdwijnt het verlangen naar tijdelijke beloning. Waarom hechten aan het tijdelijke, als het eeuwige permanent tot je beschikking staat?

De moeilijkheid is dat je in de overgangsfase, waarin je trouw oefent, maar nog niet die realisatie van eeuwigheid hebt gehad, telkens geconfronteerd wordt met de aantrekkelijkheid van dagelijkse prikkels. Tot jouw zelfrealisatie een feit is, blijf het dus een kwestie van diep vertrouwen in je leraar dat de beloning die op je wacht immens veel groter is dan al die tijdelijke beloningen samen. Maar ondertussen is er iets heel belangrijks dat je zelf kunt doen om gemotiveerd te blijven: leer écht genieten van alles wat je doet. Geniet van de stilte, de liefde en de vrede die je ervaart. Koester je streven naar een onbegrensde oplossing en een eeuwige vervulling van al je verlangens en blijf ondertussen al het tijdelijke waarderen voor wat het is: een tijdelijke maar liefdevolle uitdrukking van levenskracht op weg naar jouw realisatie.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Naar je gevoel luisteren, hoe moet dat?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Naar je gevoel luisteren, hoe moet dat?

Voor veel mensen is het moeilijk om naar hun gevoel te luisteren, ondanks het feit dat het dag en nacht aanwezig is. Als kind heb je er geen moeite mee, maar naar mate je ouder wordt, raakt het naar de achtergrond. Het is goed om je eens af te vragen hoe dat komt. Waarom is echt bewust doorleven hoe je je voelt en wat je precies voelt toch zo moeilijk?

Daar zijn vele redenen voor, zoals:

  1. In de ‘vertaling’ van gevoel naar taal gaat heel veel informatie verloren. Het is dus moeilijk om echt goed onder woorden te brengen wat je voelt. Dat is naar jezelf al lastig, maar helemaal naar anderen.

  2. Gevoelens zijn grotendeels onderbewust en de drukte in ons hoofd voorkomt de bewustwording ervan.

  3. Gevoelens zijn eerlijk en daarmee niet altijd comfortabel. Als je een ongemakkelijk gevoel van iemand krijgt, terwijl daar geen objectieve reden voor aan te wijzen is ontstaat bijvoorbeeld angst voor onrechtvaardigheid.

  4. De wens is de vader van de gedachte. Als je aanvoelt dat iets wat je nastreeft niet verstandig is, komt je ego tussenbeide met allerlei argumenten waarom het toch moet gebeuren.

Maar de allerbelangrijkste reden waarom we het zo lang mogelijk uitstellen om naar ons gevoel te luisteren is simpelweg dat het pijn doet. We verdringen onze gevoelens omdat het pijn doet. En we zijn er heel bedreven in geraakt om excuses te bedenken waarom pijnlijke gevoelens er niet toe zouden doen. Je wilt het zelf niet voelen én er is grote sociale druk om je omgeving niet lastig te vallen met jouw pijnlijke gevoelens. De vele varianten van “stel je niet aan” zijn hoorbaar en voelbaar.

Toch is het in jouw proces van bewustwording van groot belang dat je leert om juist die pijnlijke gevoelens niet langer te verdringen, maar juist bewust te doorleven. Door verdringing kun je niks oplossen. Het is uitstel van verwerking. Als je dat lang doet zal dat er op termijn toe leiden dat het proces van verwerking alleen maar heftiger wordt. De druk wordt steeds groter, omdat je wel dagelijks de beperking ervaart die voortkomt uit de onverwerkte pijn. Verdringing is dus geen uitstel van lijden, het is de versterking ervan!

Bijvoorbeeld, van een traumatische ervaring toen je klein was, kan je onzeker en timide geworden zijn. Zelf als je die ervaring verdrongen hebt ervaar je elke dag de schade van die ervaring. Je laat de hele dag over je heen lopen. Daardoor wordt de pijn elke dag bevestigd en groeit die pijn én jouw boosheid langzaam maar zeker tot een punt dat het met een explosie naar buiten komt. Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Dat kan zich uiten als woedeaanvallen, of depressieve gevoelens, of zelfs fysieke klachten. Het gaat erom dat je leert om zo’n uitbarsting van negatieve energie voor te zijn. Het is heel belangrijk dat je leert om te ontladen. Dat doe je in eerste instantie door jouw gevoel toe te laten en er geen weerstand aan te bieden, hoe ongemakkelijk dit soms ook kan zijn. 

Daarom begint bewustwording met leren voelen. Jouw gevoel heeft belangrijke boodschappen voor jou. Door die gevoelens toe te staan en ruimte te geven kunnen onverwerkte ervaringen helder worden. Vervolgens kun je ze in meditatie in een context plaatsen en uiteindelijk gaan relativeren, hoe moeilijk dat nu misschien nog lijkt. En dan krijg je er vat op.

Dus juist als je gevoelens ‘in de weg zitten’ oefen dan langzaam maar zeker om ze juist wel toe te laten. Door ze te erkennen en het gevoel toe te laten verliezen ze langzaam hun lading.  Mediteer erop door dit gevoel te doorvoelen en ernaar te kijken. De sleutel hierin is toestaan. Begin daarna met kleine stappen in een omgeving waar jij je veilig voelt. Dat draagt er allemaal toe bij dat je leert je gevoelsleven te doorgronden. Uiteindelijk kun je het dan loslaten en dat is een heel belangrijke stap op weg naar vrijheid. Gun jezelf die ruimte, het heeft al veel te lang geduurd.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Surya Namaskar - De Zonnegroet

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Surya Namaskar – De Zonnegroet

Je bent energie

We doen de zonnegroet vaak als warming up, maar het is zo veel meer dan dat.

Surya Namaskar.jpg

De Zonnegroet is een reeks van houdingen die vrij snel achter elkaar worden uitgevoerd. In een steeds elkaar afwisselende reeks van strekkingen van de achterzijde en de voorzijde in combinatie met het activeren van het hart-centrum door de inzet van de armen wordt de energiestroom in ons maximaal geactiveerd. En dat is inderdaad een heel effectieve manier om alles op gang te krijgen ’s ochtends.

Toch kan Surya Namaskar veel meer zijn dan dat, mits het op de juiste wijze beoefend wordt. Het woord Namaskar is niet zo maar een willekeurige groet, zoals wij westerlingen gewend zijn elkaar met een knikje te begroeten. Letterlijk betekent Namaskar: “Het allerhoogste in mij her-kent het allerhoogste in jouw. Ik herken dat wij één zijn”. Dat is de ware betekenis van Namaskar en er gaat een enorme kracht vanuit aan om ook daadwerkelijk met die gevoelswaarde je medemens te begroeten. Je zult snel ervaren dat die begroeting tot een ware ont-moeting leidt. In het Oosten gaat dat gepaard met het vouwen van de handen en een lichte buiging. Dat vinden we in het Westen een beetje vreemd. Ook als je die handeling achterwege laat kun je ervoor kiezen om je bij iedere ontmoeting van deze gevoelswaarde bewust te zijn. Daarmee draag je dat gevoel ook aan de ander over en dat is van niet te onderschatten waarde.

Zo is het ook met Surya Namaskar. Natuurlijk is de fysieke uitwerking weldadig. Zeker in combinatie met de ademhaling waarbij de strekking van de achterzijde gepaard gaat met een uitademing en de strekking van de voorzijde met een inademing. Door dat in één grote stroom 21 keer achter elkaar te beoefenen wordt het lichaam als het ware een soort blaasbalg en ervaar je dat jouw lichaam in wezen een extreem geavanceerd instrument is voor het geleiden van energie. Het is ook goed om eens af te wisselen in tempo. Als je de oefening snel doet is het een krachtsinspanning, maar als je langzaam door de bewegingen gaat en bij iedere houding 5 keer goed door ademt wordt het een meer verstillende handeling.

Maar als je met de gevoelswaarde van Namaskar zorgt dat het allerhoogste in jou het allerhoogste in de Zon begroet krijgt de oefening een belangrijke extra lading. Jij bent energie. Jij bent de kracht die alle atomen en moleculen in jouw lichaam bij elkaar houdt. Het is die kracht, dat verlangen naar leven, dat ervoor zorgt dat jij één natuurlijk geheel vormt. En het is diezelfde kracht die het Zonnestelsel bij elkaar houdt. Jij bent die kracht en de Zon en jij zijn één. Als jij ’s ochtends de Zon groet in jouzelf, dan groet je die kracht. Dan erken je de levensenergie die jou voortdrijft en je herkent dat het die energie is die alles en iedereen met elkaar verbindt. Het is wat alles en iedereen gemeenschappelijk heeft. En als je elke dag met dat besef aan je dag begint, dan kan het niet anders dan dat je opgewekt en liefdevol door het leven gaat.

Dat is de ware uitwerking van Surya Namaskar. Regelmatige meditatie maakt je standvastig in dit gevoel. Surya Namaskar kan een geweldig dagelijks anker zijn. Doe het met gepaste aandacht.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Waardering voor je lichaam

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

   Waardering voor je lichaam

Het zal je wel eens zijn opgevallen dat veel mensen een tegenstrijdige relatie hebben met hun lichaam. Enerzijds zijn mensen enorm gehecht aan hun lichaam en ontstaat er lichte paniek als er iets mis mee lijkt te zijn, aan de andere kant is er ook heel veel onvrede met betrekking tot het lichaam. Plastische chirurgie is een miljarden industrie en de honderden manieren om af te slanken en van verslavingen af te komen zijn niet aan te slepen. Het verlangen om aan een cultureel bepaald schoonheidsideaal te voldoen is heel sterk en dat staat regelmatig de acceptatie van het eigen lichaam in de weg. En dat is dan weer schadelijk voor je zelfbeeld. Zonde en niet nodig.

Laten we eens wat beter kijken naar onze relatie met het lichaam. Ten eerste is het belangrijk te beseffen dat ons lichaam ons extreem geavanceerde voertuig is dat al onze ervaringen mogelijk maakt. Het is goed om stil te staan bij de onbeschrijflijke intelligentie van het lichaam. Ondanks alle technologische vooruitgang is er geen enkel mechanisch apparaat dat ook maar in de buurt komt van de duurzaamheid, de doeltreffendheid en het aanpassingsvermogen van het menselijk lichaam. Er vinden permanent talloze processen plaats om onze ervaringen mogelijk te maken zonder dat we er ook maar één moment op hoeven te letten. Stofwisseling, bloedcirculatie, ademhaling, denken en voelen en natuurlijk niet te vergeten de celdeling; het gebeurt allemaal zonder dat het aandacht vraagt. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan die arme voeten en benen, maar ook die oogspiertjes die de hele dag voor je aan het werk zijn en besef dan dat het allemaal onvoorwaardelijkvoor je geregeld wordt. Dat is toch geweldig? Vaak beseffen we het pas als er iets aan mankeert en als je erover nadenkt is dat eigenlijk een beetje ondankbaar.

Tevredenheid met je lichaam is heel belangrijk. Het gaat niet om het ideaalbeeld van de tijdgeest. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat je jouw trouwe voertuig zou beschadigen, omdat je dagelijks door de media een beeld krijgt voorgeschoteld waar je niet aan kunt voldoen? Het gaat erom dat je elke dag de waardering voelt voor de mogelijkheden die jouw lichaam je te bieden heeft. Dan ga je er ook vanzelf goed voor zorgen. Gewoon gezond eten in een evenwichtige mate en voldoende rust, zodat je lichaam ook de kans krijgt om te herstellen. Daar gaat het eigenlijk om. En je lichaam is daarin heel eerlijk. De signalen van je lichaam zijn altijd waar. Luister er goed naar, want je lichaam is ook een beetje bescheiden. Het is wel eerlijk, maar blijft van nature een beetje op de achtergrond. Je lichaam klaagt niet snel.

Dat betekent dus dat je zelf moet leren om er rekening mee te houden. Geweldloosheid naar jezelf is daarin het centrale thema. Als je lichaam luid en duidelijk aangeeft dat er iets mis is, ben je eigenlijk al een beetje laat. Je hebt namelijk voor die tijd al heel veel subtiele signalen gekregen. Je voelde je al een beetje slap, of een beetje moe, of je had een beetje een week gevoel in je maag, of je loopt al een paar weken met een stijve nek of een verkoudheidje waar je maar niet vanaf komt. Allemaal signalen die je vertellen dat je even gas terug moet nemen. Maar onze persoonlijkheid is er heel bedreven in om je te vertellen dat het niet nodig is. Het komt even niet zo goed uit, of anderen hebben je nodig of het zal wel meevallen, of je moet je niet aanstellen. Ga zo maar door. Een heel arsenaal aan excuses staat voor je klaar. Dat is eigenlijk een innerlijke strijd. En het punt is: als je die innerlijke strijd aangaat met je lichaam kan er maar 1 verliezer zijn…

Zorg dus goed voor jezelf. Neem het jezelf niet alleen maar voor. Maak er een gewoonte van.Luister naar je grenzen. En als je een patroon waarneemt waarin je bij jezelf de neiging ziet om over de grens van je lichaam heen te gaan, dan is er werk aan de winkel. Besef dan dat vermoeidheid het begin van ziekte is en dat bij stelselmatige overbelasting, chronische klachten op de loer liggen. Keer dan naar binnen en onderzoek in meditatie wat er echt aan de hand is. Wees eerlijk tegen jezelf: je lichaam is er voor jou. Het is jouw trouwe onvoorwaardelijke tempel. Wat is er in jou dat kennelijk de neiging veroorzaakt om daar geen respect voor te hebben? En als je die oorzaak gevonden hebt, dan valt er een enorme last van je af. Gun jezelf die vrijheid, verlang ernaar, met heel je hart. Dan openbaart de weg zich in jouzelf. Het is geweldig dat het meest geavanceerde apparaat ter wereld, jouw eigen lichaam, ook het meest intelligente en subtiele zend- en ontvangstation ter wereld is en jou de hele dag in volstrekte eerlijkheid van alle informatie voorziet die jij nodig hebt om in balans te blijven. Blijf oefenen om er goed naar te luisteren. Het is de weg naar duurzame gezondheid en harmonie.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool
Niks doen – Wil je écht vrede?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Niks doen – Wil je écht vrede?

Het blijkt in de praktijk best lastig om niets te doen

Iedere intensieve activiteit verlangt een periode van herstel. Dat geeft niet, maar als je dat uitstelt en vooral als je dat structureel voor je uitschuift, dan krijg je problemen met je gezondheid. Het is dus verstandig om er wel voldoende aan toe te geven.

Een zeer heilzame manier om dat te doen is ‘niks doen’. Als je dat gaat proberen, blijkt dat niet eens zo eenvoudig. Zodra je simpelweg voor je uit gaat staren met de intentie om niets te doen, dan concludeer je dat deze simpele intentie al een activiteit op zich is. Bovendien merk je al snel dat je lichaam nog steeds druk is met jouw instandhouding en gelukkig maar. Al met al merk je al snel dat je gedachten weer allerlei kanten opvliegen. Ook als je gaat wandelen loop je al snel in die val. Binnen de kortste keren ben je in gedachten weer met allerlei hoopvolle en zorgelijke dingen bezig. Je merkt al snel dat niks doen heel saai is en dat jouw brein dwangmatig opzoek is naar afleiding. Dan besef je hoe verslaafd je bent aan prikkels. En dan begrijp je ook direct waarom het zo heilzaam is om even niks te doen. Je gunt jouw brein én je lichaam even rust. Onderzoeken wijzen uit dat jouw brein ongeveer 20% van de beschikbare energie van jouw stofwisseling verbruikt, maar die 20% is alleen de mentale activiteit op zich. Daarin is niet meegeteld hoeveel energie je verbruikt met de activiteit die daar uit voortkomt. Alle emoties, bezigheden, verplichtingen, ze komen allemaal voort uit jouw mentale activiteit….

Dus hoe kun je nou het beste niks doen? En hoe kun je zorgen dat dit een heilzame ervaring wordt, waar je graag naar terugkeert? Met andere woorden, hoe kun je de saaiheid verlichten? Mensen verzuchten met regelmaat dat ze verlangen naar vrede, maar zodra ze een vredig moment ervaren, lopen ze in de valkuil van nieuwe ideeën.

De meest effectieve manier is om tot innerlijke vrede te komen. Tevredenheid is een geweldig gevoel. Dus als je behoefte aan herstel heb, doe dan het volgende. Bereid je goed voor. Zorg dat je niks hoeft en niet gestoord kunt worden. Doe eventueel eerst een paar asanas, wandel een stuk en zoek dan gewoon een plek op die jij als plezierig ervaart en geniet met volle teugen van het feit dat jij zo bevoorrecht bent dat jij nu, op dit moment, in de gelegenheid bent om even helemaal niets te doen, behalve de schoonheid om je heen in je op te nemen. En besef dan dat het universum dit helemaal voor jou heeft klaar gezet. Richt al jouw aandacht op dit simpele feit. Alles is goed op dit moment en het is helemaal voor jou. Dat is alles. Gun jezelf met regelmaat een dag waarin je dit ervaart. Voel jezelf nooit schuldig voor het feit dat jij jezelf dit voorrecht gunt. Het is een investering die jou de mogelijkheid biedt om er vervolgens weer voor anderen te zijn. Je zult nog genoeg gelegenheid hebben om je bijdrage te leveren, maar deze dag is voor jou. Geniet ervan.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Vakantie – Fijne ont-moeting

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Vakantie – Fijne ont-moeting

De zomervakantie staat voor de deur en dat is natuurlijk fijn. Vakantie is immers een periode waarin je even wat minder ‘moet’ en dus wat meer ruimte hebt voor wat je wilt. Toch is die verandering niet in alle opzichten makkelijk voor een yogabeoefenaar. Als je Yoga verankerd hebt in je leven, heb je vaak een ritme gevonden voor de dingen die je doet, inclusief Asana en meditatie. En dat ritme wordt verstoord door de vakantie. Bovendien moet je twee maanden de wekelijkse les missen. Daar komt bij dat vakanties in het algemeen ook best met stress gepaard kunnen gaan. Vaak wordt er gereisd en regelmatig doe je dat samen met anderen die niet allemaal op hetzelfde moment hetzelfde willen. En dat is een potentiële bron voor spanningen.

Het is dus goed om van tevoren stil te staan bij de vraag hoe jij van jouw vakantie een mooie Yoga-oefening kunt maken. Want zelfs als je door de omstandigheden tijdens jouw vakantie minder in staat bent om je dagelijkse Sadhana te doen is het heel goed mogelijk om meditatief door je vakantie heen te gaan.

Het enorme voordeel van vakantie is dat je meer vrijheid geniet dan anders en dat je dat (meestal) doorleeft met mensen die je dierbaar zijn. Dat is op zich een uitstekende basis voor Yoga. Een meditatief leven verlangt een houding waarbij jouw aandacht standvastig is gericht op de binnenwaartse stroom. Dat zegt niet dat je communicatief naar binnen gericht bent en je zou afsluiten voor je omgeving. Helemaal niet.

De binnenwaartse stroom is gericht op het uitdrukking geven aan jouw zielsverlangen. Vanuit jouw diepste wezen wil je niets liever dan uitdrukking geven aan liefde en vrijheid; dat bewust doorleven en uitdrukken, in welke vorm dan ook. De buitenwaartse stroom is daarentegen gericht op de stoffelijke kant van ons leven en dus meer op de tijdelijke beperkingen waar we mee om moeten gaan en de inspanningen die daarbij horen. Vakantie is dus juist een periode waarin er meer ruimte is voor de binnenwaartse stroom. Die buitenwaartse stroom hoef je even wat minder energie in te steken. Richt je aandacht op jouw verlangen om verbondenheid te ervaren en richt je erop om die behoefte ook bij anderen te herkennen.Dan zal je merken dat je steeds vanuit de overeenkomstenmet jouw reisgenoten naar de werkelijkheid kunt kijken en niet zo met de verschillenbezig hoeft te zijn. Om dit goed te laten werken is het van belang dat je niet te veel let op de vorm waarin mensen zich uitdrukken, maar dat je de aandacht steeds gericht houdt op de achterliggende intentievan hun uitingen. En dan zal je echt steeds weer zien dat de overgrote meerderheid van de mensen die je tegenkomt een verbindende intentie hebben. En als je steeds weer die bevestiging krijgt omdat je geleerd hebt om door de oppervlakkige buitenkant heen te kijken, dan raak je steeds meer gegrondvest in een liefdevolle levenshouding. 

En dan gebeurt er iets moois; iedere neiging tot geweld verdwijnt naar de achtergrond. Je assertiviteit neemt ook toe, omdat je niet meer wilt toestaan dat jouw liefdevolle levenshouding verstoord wordt door iemand die even niet zo goed oplet. Je wordt steeds beter in staat om diegene er met zachte, maar vaste hand op te wijzen dat zijn of haar goede intentie op dit moment voor jou even niet zo goed uitpakt. Je kunt tegelijkertijd duidelijk maken dat je de schoonheid van de intentie weldegelijk ziet. En dan herstelt de harmonie zich ongemerkt, voordat het geweld een voor iedereen waarneembare vorm gekregen heeft. Dat is een meditatief leven en daar kun je de hele dag mee oefenen met wie of waar je ook bent. Beoefen Ahimsa en Sattya op een steeds subtieler niveau en doe dat met mildheid voor jezelf en je omgeving. Geweldloosheid en waarheidlievendheid zijn de fundamenten onder een harmonieus leven.

We wensen je een hele liefdevolle vakantie toe, met alle aandacht gericht op de schoonheid van het leven en vol mooie ont-moetingen.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.