Sterrenhemel Yogaschool.jpeg

blog

Hier vind je de vele blogs die in de loop der jaren zijn verschenen

Scroll naar beneden om te lezen of zoek op trefwoord in het menu

Vriendelijk

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

Vriendelijk

Het is een kleine moeite

Yogabeoefening als weg naar vrijheid door onderscheidingsvermogen, begint met bewustwording en training van de persoonlijkheid. We schrijven daar vaker over. We hebben allemaal zo onze voorkeuren en afkeuren en daar kunnen we de hele dag druk mee zijn. De eerste 2 stappen van Yogabeoefening (De Yamas of weigeringen en de Niyamas of idealen) zijn erop gericht dat je bewuster gaat handelen in gedachten, woord en daad. Je leert om vanuit een bewuste levenshouding leiding te nemen over het gedrag van jouw persoonlijkheid. Je jaagt niet meer blind achter begeertes aan. Dat maakt je vrijer en het voorkomt dat je in 7 sloten tegelijk loopt.

Naarmate je daar wat meer in vordert, ontwikkel je 1 kwaliteit die er bovenuit springt. Je hebt er de hele dag plezier van en jouw omgeving ook. Die kwaliteit is vriendelijkheid. Naarmate je beter leert om vanuit ongehechtheid naar jouw verlangens te kijken, word je geweldlozer en waarachtiger in gedachte woord en daad. In dat proces ontwikkel je ook meer mentale zuiverheid en tevredenheid. Dat gaat hand-in-hand. Je gaat steeds duidelijker zien wat er écht toe doet. Je gaat meer naar de situatie kijken zoals die is, zonder dat te beladen met de voorkeuren of afkeuren van de persoonlijkheid. Daardoor zie je ook steeds helder welke houding nu voor jou en jouw omgeving het meest constructief is. Bovendien kom je meer in harmonie met jezelf en jouw omgeving. Je voelt meer waardering voor het leven zoals het is. Het is jouw uitnodiging om jezelf te realiseren. Het is een onbeschreven blad, wat je zelf mag invullen. Koester alles wat lukt en koester ook alles wat nog even niet lukt. Want dat zijn de leerkansen die je in je schoot geworpen krijgt.

Vriendelijkheid is dan steeds een goed begin. Als je dat moeite kost, is er werk aan de winkel. Ontwikkel als eerste een vriendelijke levenshouding naar jezelf. Hou van jezelf, zoals je bent en deel dat gevoel met je omgeving. Dan ben je van nature vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt. Je kunt niet anders meer. En dat is een groot goed. Want vanuit vriendelijkheid is steeds de weg naar verbinding open en van daaruit kun je onvoorwaardelijke en gelijkwaardige relaties ontwikkelen. En dat is de weg naar vrijheid, want in onvoorwaardelijkheid zijn geen voorwaarden.

In meditatie kun je steeds bij dat gevoel. Onderhoudt dat goed. Het is belangrijk dat je het steeds blijft beseffen. Je bent goed zoals je bent. Je wilt alleen maar liefde en vrijheid en die zijn steeds voor je beschikbaar. Blijf het zien. Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Waarom mediteren we eigenlijk?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Waarom mediteren we eigenlijk?

Buddhi in Balans

Mensen die nog geen ervaring hebben opgedaan met meditatie vragen zich regelmatig af, waarom je er eigenlijk aan zou beginnen. Een beetje rust in je hoofd is prettig, dat snapt iedereen wel, maar ja dat kan toch op allerlei manieren. En dat is op zich ook zo. Toch is het zo dat meditatie een veel diepgaander effect heeft voor je leven dan een wandeling of sporten.

Meditatie is 1 van de 8 stappen in het achtvoudige pad van Patanjali en gaat in Raja Yoga een stap verder dan de meeste mensen denken. Meditatie volgens Raja Yoga is niet los te zien van de andere 7 stappen.

Raja Yoga is erop gericht om jouw hele systeem in balans te brengen. Als jouw lichaam en geest in harmonie zijn en soepel samenwerken dan stroomt de energie overvloedig door je lichaam én je geest. Dat heeft tot gevolg dat je vitaler wordt én alles veel helderder ziet en begrijpt. Lichaam en geest functioneren beter en daardoor voel jij je in alle aspecten van je leven beter.

Als je niet in balans bent gebeuren er 2 ongunstige dingen die elkaar versterken en dus jou verzwakken. Je gaat in je lichaam spanning opbouwen en jouw geest raakt gekleurd door de angsten en verlangens die je beheersen. Als dat incidenteel gebeurt is er niet zoveel aan de hand. Daar zijn we evolutionair prima op voorbereid, maar als het chronisch wordt, dan leidt dat in de loop van tijd tot problemen. Dat kunnen fysieke problemen zijn van chronische vermoeidheid tot rugpijn of ziekte. Het kunnen ook geestelijke problemen zijn. Burnout is daar een voorbeeld van.

Het is belangrijk dat je leert om de voortekenen van dit soort problemen snel te herkennen, zowel bij jezelf als bij anderen. Het intellectuele aspect van onze geest (Buddhi) kan niet goed functioneren als het door emoties van de persoonlijkheid wordt overvleugeld. We kunnen geen heldere keuzes meer maken. Als je ziet dat iemand erg impulsief en overdreven reageert en niet meer in staat is om enige relativerende afstand te nemen van een situatie dan weet je dat de balans al een tijdje verstoord is. Het probleem daarvan is dat iemand die daar last van heeft eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht komt en dat vaak zelf niet eens in de gaten heeft. Vanuit die verstoring worden geen goede beslissingen genomen. Je krijgt vooral de neiging om steeds meer op korte termijn te gaan redeneren en dat leidt tot meer spanning. Je verliest het overzicht omtrent hoofd- en bijzaken. Als je niet oppast graaf je jezelf steeds dieper in. Eigenlijk is dus het eerste subtiele signaal van onbalans dat jouw emoties jouw denken overschaduwen en je achteraf vast kunt stellen dat je te impulsief gereageerd hebt. Jouw voorkeuren en afkeuren hebben jouw kennis en ervaring overschaduwd en jouw oordeel gekleurd. Als jij dat achteraf vaststelt zijn 2 zaken van belang. Natuurlijk moet je de schade herstellen en hopelijk is dat niet te veel. Hoe eerder je het merkt, hoe kleiner de schade. Daarnaast is het van belang te beseffen dat jouw geest meer onderhoud, meer rust nodig heeft. Meditatie is dé methode om dat te bewerkstelligen. Het is niet alleen heel effectief als herstellende functie van alle prikkels waar je steeds aan bloot staat. Het is ook een preventieve functie, die ervoor zorgt dat je steeds je helderheid op niveau houdt en niet in 7 sloten tegelijk loopt.

Als derde functie brengt meditatie je tot hogere bewustzijnslagen. Naarmate je bedrevener raakt in de herstellende en preventieve rol die meditatie in je leven kan vervullen, zal je merken dat je steeds diepere lagen van inzicht kunt aanboren, waardoor er uiteindelijk structurele wijzigingen plaatsvinden met betrekking tot de vraag hoe je naar jezelf en jouw ware aard kijkt. Uiteindelijk realiseer jij bewust dat je een Ziel bent met een lichaam als voertuig. Je ervaart dat bewust en dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. Dat leidt er natuurlijk ook weer toe dat je makkelijker kunt relativeren en alle prikkels minder grip kunnen krijgen op jouw helderheid.

En zo is dé essentiële functie van meditatie om een mogelijke neergaande spiraal in jouw leven en functioneren om te buigen naar een opgaande spiraal. En het aller mooiste is: zelfs de sky is niet de limit…

Blijf oefenen!

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Informatieverlamming

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Informatieverlamming

De essentie is eenvoudig

De overvloed aan informatie die ons dagelijks bereikt, draagt enerzijds geweldig bij aan onze ontwikkeling, maar verwart ons anderzijds ook. De voor- en nadelen van onze informatievoorziening zijn dagelijks zichtbaar. Steeds vaker is de vraag of informatie wel objectief is en bronnen zijn ogenschijnlijk met elkaar in tegenspraak. Informatie is steeds vaker een bron van verwarring en niet van helderheid. De Engelse taal heeft daar een mooie uitdrukking voor: “Paralysis by analysis”. Je wordt dusdanig overladen met ogenschijnlijk tegenstrijdige informatie, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het wordt steeds belangrijker om hoofd- en bijzaken van elkaar te kunnen scheiden. Dat lukt veel mensen steeds minder. We zien dagelijks om ons heen hoeveel onrust dat veroorzaakt. En daar hebben we dan weer meningen over. Hoe het ook zei, alle onrust is een gevolg van verwarring die zichzelf versterkt in de echokamer van onze persoonlijkheid. Het feit dat jij met name informatie ontvangt die aansluit bij jouw interessegebieden leidt ertoe dat je steeds minder objectief wordt.

Voor beoefenaren van Raja Yoga draait het niet zo zeer om de vraag wie er gelijk heeft in al dat lawaai van tegenstrijdige geluiden. De nadruk ligt in de praktijk vaak op verschillen van inzicht, terwijl aandacht voor de gemeenschappelijke essentie ons dichter bij de waarheid brengt. Je blijft beter in balans als je innerlijke stilte oefent en van daaruit met een gezonde beschouwelijkheid naar meningsverschillen kunt kijken.  Er zijn 2 grote krachten werkzaam in ons leven die je houvast kunnen bieden in tijden van onzekerheid:

1.       Alles verandert altijd.

Een gezegde is dat je geen 2 keer in dezelfde rivier kunt stappen. Er is sprake van een permanente stroom van energie, die leidt tot een permanente verandering van omstandigheden. Hoe meer jij je hecht aan die omstandigheden, hoe vaker je gedwongen wordt om dat weer los te laten en dan ervaar je pijn. Onthechting is dus de eerste stap naar innerlijke harmonie. Ontwikkel relativeringsvermogen. Dat lukt je als je gaat zien dat al die veranderingen in jouw omgeving jou in wezen niet aantasten. Al die onrust om je heen beroert misschien wel jouw gemoedstoestand, maar tast niet jouw diepste verlangens en kwaliteiten aan. Die zijn er altijd en zelfs als je vandaag helemaal opnieuw zou moeten beginnen, kun je steeds weer terugvallen op die kwaliteiten in jou.

2.       De natuur neigt naar het herstel van evenwicht.

Alles is energie en ons leven geeft daar in een oneindig aantal variaties uitdrukking aan in tijdelijke verschijningsvormen. Daarin werken twee toestanden van energie steeds op elkaar in. We doorlopen steeds een wisselwerking van uitdijende energie en samentrekkende energie. We zien een fase van vernieuwing en dan weer een fase van bestendiging. We zien enthousiasme en dan ook weer angst en andersom. Als één van die krachten dominant wordt ten opzichte van de ander, dan is de balans verstoord. Dat kan even voortduren, maar alleen tijdelijk. Uiteindelijk neemt de neiging tot evenwicht het weer over. Als jij een tijdje heel druk bent, omdat je heel veel wilt of moet, dan zal je dat moeten onderbreken met een periode van rust en herstel. Dat geldt voor jezelf, maar dat geldt ook voor het leven in het algemeen. Perioden van grote verandering worden opgevolgd door perioden van bestendiging.

Ook nu zijn deze 2 krachten aan het werk. We komen uit een periode waarin we sterk zijn gaan geloven in de maakbaarheid van het bestaan en door de recente ervaringen leren we weer om dat enigszins te relativeren. Er wordt een balans hersteld. Dat gaat gepaard met onrust, omdat voor veel mensen het houvast van overtuigingen wegvalt. Daar zal nieuwe duidelijkheid en nieuwe bestendiging voor in de plaats komen. Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd zijn. Het draagt allemaal bij aan onze bewustwording en dat zal er op lange termijn toe leiden dat de turbulentie van verstoringen steeds milder wordt. Vertrouw op Het Leven. Het komt allemaal goed. Overgave is (na onthechting) de tweede stap naar innerlijke harmonie en beiden kun je elke dag in iedere ervaring oefenen.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool
Geef jezelf de ruimte

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Geef jezelf de ruimte

Je weet allang wat je echt wilt

De beperkingen die ons door de pandemie zijn opgelegd worden overwegend als negatief ervaren. Dat is begrijpelijk. We zijn in Nederland gewend aan een ongekende individuele vrijheid. We zijn dat vanzelfsprekend gaan vinden en de natuur herinnert ons er nu aan dat dit niet zo is. Nu is het dus van belang dat je letterlijk van de nood een deugd weet te maken.

Het is nu belangrijk om heel eerlijk tegen jezelf te zijn. Het is verleidelijk om mee te huilen met de wolven, maar zeg eens eerlijk; zie je niet dat er ook best positieve kanten aan deze situatie zitten? De meest positieve bijkomstigheid is dat je meer ruimte hebt voor bezinning en verbinding. Je zit minder vast in het maatschappelijke ritme dat we normaal met elkaar hanteren. Als we allemaal druk zijn en alle kanten opvliegen ontstaat snel een situatie waarin mensen een beetje langs elkaar leven. Nu worden we er allemaal aan herinnerd dat het er echt toe doet om het contact met elkaar te onderhouden. Gelukkig hebben we tegenwoordig allerlei middelen om de verbinding in stand te houden. Bovendien ben je in dit huiselijke leven meer op elkaar aangewezen. Je wordt als het ware met je neus op de feiten gedrukt. Als er iets is, moet je er samen uitkomen. Gebruik deze situatie voor bewustwording. Geef je naasten en vrienden juist nu de aandacht, die we allemaal zo graag van elkaar ervaren. Kies eens wat vaker voor een spel of een goed gesprek met de mensen waarmee je samenleeft, of bel iemand op die je dierbaar is, in plaats van een beeldscherm te kiezen, waarin je zo snel jezelf verliest. Het lijkt alsof je vrijheid beperkt is, maar dat valt wel mee. Je hebt alle ruimte om jouw contact met jouw naasten te verdiepen en bovenal heb je alle ruimte om het contact met je zelf naar een ander niveau te tillen.

Juist nu is het waardevol om bewust te voelen hoe je de verandering van omstandigheden ervaart. Maak een onderscheid tussen het gesputter van de persoonlijkheid, die zich ingeperkt voelt, en de Ziel die alle tijd van de Wereld heeft en alleen het beste met je voor heeft. Zie dat de realisatie van jouw zielsverlangen niet van omstandigheden afhankelijk is. Richt je aandacht op innerlijke vrijheid. Je bent altijd vrij om te denken, voelen en realiseren wat jij wilt. Laat je inspireren en koester de vrijheid van jouw wil. Niemand zal je ooit kunnen verwijten dat je iets wilt!

Ga eens goed bij jezelf na welke beperkende patronen er in je leven geslopen waren in de loop der jaren. Je wordt nu een beetje op jezelf teruggeworpen. Dat is een kans die je geboden wordt om nog eens goed naar je leven te kijken. Vraag je af wat je daarvan kunt leren. In de loop van het jaar zal de situatie langzaam maar zeker weer ‘normaler’ worden. Wil je dan terug naar de situatie van vroeger, of wil je structurele veranderingen doorvoeren? Tijden van verandering bieden je een unieke kans om in jouw eigen leven bewuste keuzes te maken. De mensen die juist nu aandachtig naar hun leven kijken, kunnen knopen doorhakken en sterker uit de crisis komen. Leg nu het fundament voor de realisatie van jouw Wil. Die ruimte is er altijd. Koester dat. Keer je aandacht naar binnen en ervaar de diepte van innerlijke stilte. Je weet het antwoord al. Je weet allang wat je echt wilt. Geef het de ruimte die het verdient en gun het de tijd om tot wasdom te komen. Je hoeft niets te forceren, je hoeft het alleen maar ruimte te geven. Naarmate jij steeds helderder krijgt wat jij met jouw leven wilt, zul je langzaam maar zeker, al jouw keuzes afstemmen op die aantrekkingskracht. Jouw omstandigheden zullen zich daar gaandeweg naar voegen. Forceer dat niet, maar geef het wel de ruimte die het nodig heeft.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool
De kans van de crisis

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

De kans van de crisis

Iedere ervaring kan leerzaam zijn…

Ieder mens ervaart deze tijd van virus-crisis en lockdown op zijn of haar eigen manier. De meest gehoorde reacties lopen van ‘raar’ tot ‘zwaar’.  Laten we eens stil staan bij de mensen die het als ‘zwaar’ ervaren. Sommige van hen hebben daar een aanwijsbare reden voor; ze zijn zelf kwetsbaar, of hun naasten lopen een relatief hoog risico of ze hebben dierbaren verloren. Dat is natuurlijk een tegenslag, waarvan de verwerking tijd nodig zal hebben.

Maar er zijn ook veel mensen die de crisis als zwaar ervaren, zonder dat daar een objectieve aanleiding toe is. Ze zijn gezond en vitaal, worden doorbetaald en hun naasten maken het goed. Rationeel gezien is er eigenlijk geen persoonlijk probleem, maar toch voelen ze deze tijd als een grote belasting. Als je dit zo ervaart, is het van belang om de oorzaak te doorgronden. Dan kun je het een plek geven en daardoor groeit jouw weerbaarheid.

Waar komt dit gevoel van belasting vandaan en hoe kun je dan jezelf helpen om dit te overwinnen?

Iedere gevoel van crisis komt voort uit een beproeving van de persoonlijkheid. Je leeft in een spanningsveld tussen voorkeuren en afkeuren. Daarin heb jij jouw eigen en unieke aanpak gevonden om jouw voorkeuren zoveel mogelijk te realiseren en de afkeuren te vermijden. Dat is volkomen subjectief. De voorkeur van de één is een afkeur van de ander. Je hebt een overlevingsstrategie, die je zekerheid lijkt te bieden. Je ervaart een crisis als je met omstandigheden wordt geconfronteerd, waarin jouw normale overlevingsstrategie, niet meer werkt. Dan valt je normale gevoel van zekerheid weg en dat is belastend voor jouw persoonlijkheid.

De persoonlijkheid heeft de neiging om te hechten aan zaken die tijdelijk zijn. Dat weet je eigenlijk wel, maar dat wil je niet. Het geeft je rust om te geloven dat alles bij het oude kan blijven. Maar de enige zekerheid die we hebben is verandering. Alles verandert altijd en de natuur neigt naar herstel van evenwicht. We hebben lang willen geloven in de maakbaarheid van het bestaan en de natuur wijst ons er nu op dat er krachten werkzaam zijn die groter zijn dan wij. Daar kun jij je dus maar beter aan overgeven. De persoonlijkheid verzet zich daartegen en dat is pijnlijk. De remedie is dus om jouw verzet te staken. Stel vast dat de situatie is zoals die is en richt jouw aandacht op de vraag hoe je de nieuwe situatie positief kunt inzetten. Uiteindelijk willen we allemaal liefde en vrijheid. Beiden zijn onder alle omstandigheden onmiddellijk beschikbaar, maar onze persoonlijkheid ziet dat niet altijd. Dus als je dat ervaart, richt je aandacht dan naar binnen. Jouw innerlijke waarnemer heeft het onderscheidingsvermogen om te zien dat het allemaal goed komt. We gaan door een proces van verandering. Daarin zullen we oude zekerheden loslaten en nieuwe fundamenten voor groei gaan vinden. Verandering leidt altijd weer tot creativiteit. Wij mensen zijn vindingrijk. We gaan nieuwe combinaties maken en dat leidt tot meer mogelijkheden, meer vrijheid. Zo gaat dat al eeuwen en zo zal het ook nu weer gaan.

Dus staak je verzet, voel de vrede en vrijheid in jezelf. Geniet van alles wat je wel hebt en besef dat iedere crisis tijdelijk is. Blijf in je ritme van beoefening. Doe Asana en mediteer voldoende. Dat geeft je houvast in turbulente tijden én het is goed voor je weerstand. Twee vliegen in één klap, wat wil je nog meer?

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool
Verantwoordelijkheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid is voor veel mensen een lastig onderwerp. De meesten van ons beseffen wel dat het van belang is om verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen, maar aan de andere kant kan het ook echt een zware last voor ze zijn.

Zodra jij je verantwoordelijk gaat voelen loop je tegen de grenzen van jouw invloed aan. Je merkt dat je met de beste wil van de wereld de uitkomst van de processen om je heen weliswaar kunt beïnvloeden, maar niet bepalen. En daarom leidt dit gevoel van verantwoordelijkheid juist bij mensen die bewust proberen te leven regelmatig tot een gevoel van falen, schuld en schaamte. En dat is niet terecht.

Verantwoordelijkheidsgevoel is besef van invloed, niet meer en niet minder. Je bent je bewust van het feit dat jouw handelen gevolgen heeft. En je probeert daarin zo min mogelijk schade te doen. Dat is goed voor jezelf en voor jouw omgeving. Jouw drang tot het nemen van verantwoordelijkheid kan op 2 manieren ontsporen:

  1. Je overtuigt jezelf ervan dat jouw verantwoordelijkheid verder strekt dan jouw invloed. Je vindt dat je bepaalde krachten zou moeten beheersen, terwijl dat helemaal niet van je gevraagd kan worden. Dat is dus gebrek aan overgave. Ishvara Pranidhana, de vijfde Niyama, beschrijft dat gebrek aan erkenning van krachten die groter zijn dan jijzelf onvermijdelijk lijden tot gevolg heeft. Oefen dus jouw realiteitszin. Je bent geen Don Quichote.

  2. Het kan ook zijn dat jouw ‘verantwoordelijkheidsgevoel’ eigenlijk een vermomde versie van bemoeizucht is. Je hebt een oordeel over de huidige gang van zaken en zou graag willen dat het anders gaat. Die neiging komt heel vaak voort uit liefde. Je ziet bij iemand waar je om geeft gedrag dat ongewenste gevolgen kan hebben. En je kunt jouw neiging om in te grijpen niet beheersen. Dan denk je dus eigenlijk voor een ander, terwijl jouw oordeel gekleurd is door jouw mening. Dan ben je dus niet helemaal zuiver. Saucha, de tweede Niyama, leert ons dat de ontwikkeling van Zuiverheid, het vermogen om niet te oordelen, een heel belangrijke stap is op weg naar tevredenheid en uiteindelijk vrijheid. Oefen jouw eerlijkheid naar jezelf. Handel je echt volledig uit liefde voor de ander, of ben je eigenlijk gekleurd door jouw eigen opvattingen en ervaringen? Wees in dat geval heel voorzichtig in jouw handelen.

 

Consequente beoefening van Raja Yoga maakt dat je steeds meer besef ontwikkelt. Je gaat bewuster leven. Dat zegt niet dat je de problemen van de hele wereld op je schouders moet nemen. Voor je het weet heb jij jezelf belast met van alles en nog wat en slaat vermoeidheid toe. En dat beperkt jouw vermogen om bewust te leven…

Uiteindelijk heb je maar één verantwoordelijkheid, zowel naar jezelf als naar anderen: ontwikkel steeds meer liefdevolle helderheid en leer om dat onvoorwaardelijk uit te drukken in alles wat je doet. Dan zul je merken dat jouw relatie met jezelf en met jouw omgeving steeds meer door die gevoelswaarde beheerst wordt. Je wordt daardoor steeds eerlijker, duidelijker en vrijer. En dan zul je zien dat mensen graag bij je komen voor wijze raad. En dat is prima. Je maakt ze deelgenoot van jouw helderheid en weet dat op een eerlijke en liefde volle manier aan ze over te dragen. Daardoor zien ze hun eigen problemen beter en komen ze tot inzicht wat voor hun op dit moment de juiste handeling is. En het is prachtig als je dat voor je medemens kunt doen. Maar dat is iets heel anders dan in hun plaats treden en voor ze gaan handelen!

Dat is de verwarring die veel mensen hebben bij verantwoordelijkheidsgevoel. Neem niet de lasten van anderen op jouw schouders. Geef ze alle helderheid en liefde die je te bieden hebt en help ze daarmee om weerbaarder te worden voor hun eigen problemen. Maar jij kunt de problemen van anderen niet oplossen. Het is hun karma en de oplossing ligt buiten jouw invloedssfeer. Het is prachtig als je het lijden van anderen kunt verzachten en vanuit een liefdevolle levenshouding zal je daar ook altijd naar streven. Maar zorg dat jouw helderheid niet wordt beperkt door jouw drang om je ermee te bemoeien. Want dan wordt het steeds moeilijker om jouw heldere en liefdevolle levenshouding vast te houden en dan lukt het dus ook niet meer om anderen te helpen.

Bewuste beoefening van de Yamas, Niyamas, Asana en meditatie is hét recept voor de ontwikkeling van een stabiele, heldere en liefdevolle levenshouding en de weg naar vrijheid. Richt je daarop en daarmee heb je automatisch jouw waarde voor jouw omgeving maximaal verhoogd. Dat is de blijvende vorm van verantwoordelijkheidsgevoel die je de rest van je leven kunt volhouden.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Als begrijpen niet voldoende is

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Als begrijpen niet voldoende is

Je weet niet wat je niet weet…

 

In onze Westerse cultuur ligt een sterke nadruk op het verlangen om te begrijpen. Van jongs af aan worden we getraind om onderwerpen te bestuderen en te gaan ‘snappen’. Toch blijkt dat in ons dagelijkse gewoontes niet van doorslaggevende betekenis. We handelen regelmatig tegen beter weten in. De mens heeft een sterk verlangen naar rationele processen, maar handelt met grote regelmaat irrationeel.

Daar zijn twee redenen voor:

  1. We worden niet getraind om de relatie tussen gedachtes en emoties bewust te doorleven.

  2. We staan niet zo vaak stil bij de vraag waarom we iets willen begrijpen. Begrijpen lijkt wel een doel op zich te zijn geworden.

De reden dat we onze rationele conclusies niet klakkeloos vertalen naar gedrag is, dat gedachten en emoties onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat werkt als volgt: er komt een prikkel bij je binnen, jij betrekt die prikkel op jezelf, en doordat je het op jezelf betrekt, ontstaat er een emotie, direct gevolgd door  een gedachte. Je komt de hele dag met prikkels in aanraking die je niet op jezelf betrekt en die gaan dus ook (gelukkig) gedachteloos aan je voorbij. Als een gedachte in conflict is met eerdere emoties, dan ga je twijfelen.

Een rationele conclusie brengt je dus doorgaans aan het twijfelen. Je snap dat je iets zou moeten veranderen, maar het voelt niet zo. Dat komt, omdat je daarvoor ook iets los moet laten en dat wil je liever niet. Dat geldt voor alle slechte gewoontes (Alles waar je teveel… van kunt doen). Het kan zijn dat je goede voornemens hebt en het moeilijk vindt om daarnaar te handelen. Pas als je dat voornemen weet te verbinden aan een verbetering in jouw gevoel, dan ontstaat het verlangen om die verbetering te realiseren en te bestendigen. Je moet een inzicht doorleven, voordat je het tot leven kunt brengen. Laten we een simpel voorbeeld nemen: Je wilt minder snoepen. Je begrijpt dat je minder zou moeten snoepen, maar je vindt het moeilijk om daarnaar te handelen.

In het begin denk je dan veel aan snoep. Dat maakt het nog moeilijker. Voor je het weet gaat je brein er mee aan de haal. Dan ga je mentaal met jezelf onderhandelen: “maar ik heb zo mijn best gedaan, ik heb nu wel iets verdiend”… En voor je het weet zwicht je voor de verleiding, terwijl je mentaal allang begrepen hebt dat je dit juist niet zou moeten doen. Je kunt redeneren tot je een ons weegt, maar dat helpt je niet. De enige echte oplossing is dat je de bron van jouw verlangen gaat begrijpen. En dat is een heel andere vorm van begrijpen.

Het gaat nu niet om een mentale redenering. Het gaat erom dat is jij je dit realiseert. Je gaat snoepen, omdat je de drang naar snoep (om in het voorbeeld te blijven) niet meer wil voelen. Als jij de moed hebt om in jezelf te onderzoeken waarom je de drang naar snoep niet kunt verdragen, dan kom je dichter bij de oorzaak. Onbevredigd verlangen doet pijn. Die pijn verdwijnt pas als je herkent dat ieder verlangen een poging is om iets toe te voegen aan jezelf. Je voelt je onvolledig, een beetje leeg en dat probeer je te vullen met iets van buiten.

De remedie komt niet van mentaal begrip, maar van doorleefd inzicht. Meditatie is de weg daar naartoe. Gun jezelf de ruimte om vanuit innerlijke stilte heel bewust naar je eigen gevoel te kijken. Zie dat je goed bent zoals je bent. Koester jouw leven en zorg er goed voor. Hou onvoorwaardelijk van jezelf zoals je bent. Dan hoef je er niets aan toe te voegen. Dan is er geen sprake meer van drang, maar dan voel je wel de vrijheid om ergens van te genieten als de gelegenheid zich voordoet. Dat is de balans die je zoekt.

Innerlijke stilte geeft je directe toegang tot liefde. Jouw Ziel houdt onvoorwaardelijk van jou. Dat is jouw levensbron, de energiebron die jou koestert. Blijf dat voelen. Meditatie wijst de weg. De oplossing ligt in je, niet buiten je. Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
De weldaad van stilte

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

De weldaad van stilte

Geniet ervan

De komende weken beloven een periode van stilte te worden. Voor sommige mensen is dat niet zo makkelijk. Dat is begrijpelijk. We worden de hele dag ‘gevoed’ met prikkels en zeker de plezierige prikkels hebben een bepaalde vorm van verslaving tot gevolg. Zeker tijdens de feestdagen is dat merkbaar voor mensen. In de weken van samenzijn worden we dit jaar beperkt in onze mogelijkheden. Dit jaar was een jaar waarin we allemaal werden uitgenodigd om de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid te vinden. Dat blijkt in de praktijk best lastig.

Dat roept de vraag op hoe we deze stille weken constructief kunnen maken. Vanuit Yogabeoefening is dat duidelijk. Stilte in de omgeving nodigt uit tot innerlijke stilte. De eerste paar dagen voelt dat een beetje onwennig als je niet getraind bent, maar je zult snel merken dat er weldadigheid van stilte uitgaat. Al die prikkels die je de hele dag binnen krijgt verstoren veel, zonder dat je het in de gaten hebt. Ze weerhouden je er in de praktijk van om besef te ontwikkelen. Door drukte om je heen heb je minder de neiging om eens even rustig stil te staan om je eigen zegeningen te tellen. De komende weken zijn daar heel geschikt voor.

Neem de tijd om te voelen hoe goed we het eigenlijk hebben, zelfs als het leven nu een beetje moeilijk voelt. Zie dat hoe mooi de natuur is. Filter tussen alle neigingen en verlangens eens even rustig uit, wat er voor jou echt toe doet. Neem je voor om komend jaar daar meer aandacht aan te schenken, want aandacht is voeding. Voor iedere gewenste verandering in jouw leven geldt, dat de realisatie voortkomt uit bewuste keuzes. Wat geef je meer aandacht en wat laat je gaan? Hoe kun je bewuster prioriteiten stellen, zodat je meer in balans komt? De Yamas en Niyamas wijzen de weg.

Neem de tijd om te oefenen. Je kent de acht stappen naar harmonie en helderheid. Ze zijn alle acht belangrijk. Als je merkt dat je op een van de aspecten groei nodig hebt, schenk daar dan wat extra aandacht aan de komende weken.

Omarm de stilte en ervaar de weldaad die ervan uitgaat. Zie in die stilte wat je echt wilt. Uiteindelijk willen we allemaal liefde en vrijheid en die zijn veel dichterbij dan je denkt. Koester dat.

We wensen jullie allemaal prachtige weken en een mooie start van het nieuwe jaar. Veel succes. 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool
Ontspanning in de inspanning

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Ontspanning in de inspanning

Ontwikkel vertrouwen

 

Asana is het onderdeel van Yogabeoefening dat betrekking heeft op de fysieke oefeningen. Dat is het deel dat het meest bekend is. Op sociale media is een niet aflatende stroom van mensen te zien die hun kunsten vertonen. Toch is Asana maar 1 van de 8 aspecten van Yogabeoefening en gaan maar 3 van de 196 zinnen, waarin Patanjali de methode van Raja Yoga beschrijft, over Asana.

Dat neemt niet weg dat het een belangrijk onderdeel is en dat die 3 aanwijzingen van Patanjali ook alle 3 van groot belang zijn. Jouw lichaam is jouw voertuig. Vitaliteit, kracht en souplesse zijn van doorslaggevend belang voor alles wat je eventueel zou willen doen.

Een van de aanwijzingen van Patanjali met betrekking tot dit onderwerp is (Deel II Sutra 47):

“Door ontspannenheid van de inspanning en door meditatie op het ‘Eindeloze’ (gaat men de lichaamshouding beheersen)”.

Als jouw aandacht wordt afgeleid door de ongemakken waar de houding mee gepaard gaat, leg je de nadruk op die ongemakken. Jouw brein zal reageren met afkeur en verzet. Dat zal jouw stabiliteit ondermijnen. Als jij een houding stabiel wilt kunnen uitvoeren zal je juist het tegendeel moeten doen. Richt jouw aandacht op het zoveel mogelijk loslaten van de inspanning. Probeer de houding vast te houden met minimale inspanning. Vertrouw erop dat jouw lichaam beter instaat is om die houding vast te houden zonder jouw mentale bemoeienis.

Dat kun je al ervaren met een makkelijke houding. Stel je eens voor dat jij al jouw aandacht nodig zou hebben met staan, lopen of zitten. Dan zou je de hele dag nergens toe komen en je zou snel uitgeput raken. Jouw lichaam regelt dat gewoon. Dat is de intelligentie die in jouw lichaam besloten is en die gebruik je de hele dag. Normaal gesproken vertrouw je daar blindelings op. Ontwikkel dat vertrouwen ook in Asana. Het is niet alleen een fysieke oefening, het is ook een mentale oefening om zoveel mogelijk los te laten en vertrouwen in je lichaam te ontwikkelen.

Deze ogenschijnlijke tegenstelling van ontspanning in de inspanning geeft jou misschien wel de belangrijkste aanwijzing voor beheersing van alles wat je wilt. Dit geldt niet alleen voor fysieke houdingen, maar voor iedere handeling die je uitvoert. Zeker als er veel van iets afhangt (voor jouw gevoel), als je sterk emotioneel betroken bent bij iets, dan heb je de neiging om een beetje een control freak te worden. Je wilt de uitkomst beheersen, terwijl je eigenlijk best weet dat dit nooit volledig kan. Dat geeft je dan weer stress. Probeer dan los te laten en te vertrouwen op de werkzaamheid van de natuurlijke krachten, waar jij deel van uit maakt. Vertrouw op bewustzijn. Als jij met zuivere intenties iets in gang hebt gezet en dat zorgvuldig op een stabiel fundament hebt gebaseerd, dan werkt de tijd in jouw voordeel. Het helpt niet om aan een boom te trekken als je hem wilt laten groeien. Geef het tijd, verzorg hem goed en ontspan je in de inspanning. Vertrouw erop dat het goed komt als je zorgvuldig doet wat nodig is.

Blijf Asana beoefenen voor jouw vitaliteit, evenwichtigheid en als voorbereiding voor meditatie. Dan kun je steeds naar binnen keren om vanuit helderheid te zien waar je los kunt laten, zonder dat de uitkomst in gevaar komt en dan kun je ook zien waar nog wat voeding nodig is. Dat kun je dan zorgvuldig en doelgericht inzetten met minimale inspanning. Ontspan. Het komt goed.

 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool
Voorbij de twijfel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Voorbij de twijfel

Stap over je angsten heen

 

Voor de meeste mensen geldt, dat ze zich onbewust laten beperken door hun angsten. In de loop der tijd bouw je iets op. Je krijgt het allemaal wat beter op de rit en dan ontstaan ook direct de zorgen om dat weer te verliezen. Dat uit zich op twee niveaus.

Onze maatschappelijke omgeving (familie, vrienden en kennissen) speelt een belangrijke rol in ons leven. Dat koesteren we, maar het baart ons ook zorgen. Hun pijn is onze pijn en hun verlies is ons verlies. Dus hechte banden brengen ook zorgen met zich mee. Dat is natuurlijk het meest voelbaar in relatie tot onze kinderen en ouders.

Ons eigen welzijn is ook niet gegarandeerd en angst voor persoonlijke tegenslag en pijn is voor veel mensen een regelmatig terugkerend thema.  Dat zorgt ervoor dat we risico’s uit de weg gaan, of niet doen wat we eigenlijk zouden willen doen.

Angst hoort bij het persoonlijke leven. Zodra je verlangens hebt en die in meer of mindere mate in vervulling brengt, ontstaat er ook angst. Het zijn 2 kanten van dezelfde medaille. Het is dus van belang om voor jezelf te onderzoeken hoe je daar mee om kunt gaan. Het maakt je vrijer in denken en handelen als je beter met je angsten om kunt gaan.

Het belangrijkste is dat je leert om de confrontatie met jouw angsten aan te gaan, zodat je ze kunt relativeren. Je kunt leren om in meditatie vanuit een constructieve afstandelijkheid naar jouw eigen situatie te kijken en te onderzoeken wat er nou echt met je zou gebeuren als jouw angsten werkelijkheid zouden worden. Je gaat beseffen waar het echt om gaat in jouw leven. Je gaat herkennen dat je uiteindelijk boven alles liefde en vrijheid wilt. Je leert om dat steeds meer te koesteren en alle bijzaken, die daar niet toe bijdragen, te relativeren.

Het allerbelangrijkste van zelfstudie is dat je steeds meer waardering voor jezelf en voor het leven in het algemeen ontwikkelt. Daardoor word je minder afhankelijk van het oordeel van anderen en word je milder voor jezelf. Je gaat steeds beter inzien dat angsten jouw eigen mentale product zijn. Wat er ook gebeurt, het kan jou in jouw diepste wezen niet aantasten. Jij bent wie je bent en dat zul je altijd zijn. Je bent in ontwikkeling en in dat proces probeer jij zo goed mogelijk jouw diepste verlangens te realiseren. Hoe bewuster je daarvan bent, hoe makkelijker dat gaat.

Zie je zelf als wie je écht bent: Besef dat jouw leven jouw onvoorwaardelijke uitnodiging is om jouw diepste verlangen te realiseren en dat het dus ook volledig aan jou is, hoe je daar vorm aan geeft. Wat er ook gebeurt; koester jouw leven en blijf gericht op de ruimte en mogelijkheden die dat voor je te bieden heeft.

Dus als je merkt dat je regelmatig zorgelijk bent, maak dan ruimte voor stilte in jezelf. Mediteer voldoende. Bereid dat goed voor met Asana, zodat je niet alleen jouw vitaliteit op orde houdt, maar ook de waardering voor je lichaam bewust blijft ervaren. Keer dan naar binnen en voel, waar het echt om gaat. Het is jouw leven en alles wat gebeurt kan een leerervaring zijn. Niet alles is leuk, maar alles kan een leerervaring zijn.

Jouw levenskracht heeft je gebracht waar je nu bent en zal je brengen waar je heen wilt. In onze opleiding leer je om daar bewust richting aan te geven. Je ontwikkelt helderheid, moed en standvastigheid. Je leert om jezelf te bevrijden van je angsten, omdat je steeds beter gaat zien wie je echt bent en waar het echt om draait in jouw leven.

Raja Yoga bied je een geweldig arsenaal aan technieken en ervaringen, die je helpen om onder alle omstandigheden jouw gelijkmoedigheid te bewaren, zodat je steeds bewuste keuzes kunt maken. Dat wijst je de weg naar vervulling. 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool