Sterrenhemel Yogaschool.jpeg

blog

Hier vind je de vele blogs die in de loop der jaren zijn verschenen

Scroll naar beneden om te lezen of zoek op trefwoord in het menu

Ayahuasca, een stap vooruit of twee stappen terug?

Onder mensen die zoeken naar spirituele ervaringen is de interesse voor psychedelische middelen soms aanwezig. Omdat Raja Yoga beoefenaren ook bewust naar spirituele ontwikkeling streven is het op zich logisch dat we in onze lessen wel eens vragen krijgen over de werking van die middelen. Wat gebeurt er precies bij het innemen van deze middelen? Wat zijn de voor- en nadelen?  

Eén van de populaire (natuurlijke) psychedelica op dit moment is Ayahuasca. Zo nu en dan zijn er televisieprogramma’s (Rambam besteedde er bijvoorbeeld in het verleden aandacht aan) waarin mensen geïnterviewd worden die dit middel gebruiken, evenals hun begeleiders. Vaak blijkt een sessie op huiskamer niveau. De begeleiders zijn vaak zelf eerdere gebruikers en niet professioneel getraind.  De motieven voor deze ‘trip’ lijken gebaseerd op nieuwsgierigheid of om iets geestelijks mee te willen maken. Tegelijkertijd wil men vaak genezen worden van emotionele pijnen. Een vlotte transformatie. Sommige deelnemers hadden meer dan 30 keer of vaker het middel gebruikt. Op YouTube zijn er maar liefst 417.000 inzendingen over dit middel te vinden.

Ayahuasca vindt zijn oorsprong in het sjamanisme. Wikipedia zegt er het volgende over: “Het meest kenmerkende aspect van sjamanisme is dat de sjamaan direct contact maakt met de geestenwereld door in trance te geraken”. Technieken die in het sjamanisme gehanteerd worden kunnen inderdaad tot mystieke ervaringen leiden. Dat lijkt aantrekkelijk. Overigens staan er ook genoeg filmpjes van sjamanen die middelen innemen afraden op Youtube.

Ten eerste geeft het lichaam zelf heel duidelijk aan dat de inname van dit middel onwenselijk is. Iedereen heeft vrij snel een reactie tot overgeven. Ten tweede is het een groot bezwaar dat het een slecht beheersbaar proces is. Tenslotte zorgt een grote dosis DMT (die de trip veroorzaakt) voor een verstoord serotonine gehalte achteraf. Serotonine heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Tevens wordt daardoor ook dopamine ontregelt. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Vooral voor jongere mensen is ontregeling een behoorlijk probleem. Die is zomaar niet weer op peil.

Deze technieken en de daaruit voortkomende ervaringen spelen zich uitsluitend op emotioneel vlak af. Daar is op zich niks mis mee. Het is een onderdeel van de belevingswereld en het is best nuttig om die wereld te leren kennen. Het grote bezwaar zit in het feit dat bij psychedelische technieken het onderscheidingsvermogen kunstmatig wordt onderdrukt.  Als iemand zich in het ‘astrale’ veld stort door bewustzijns ‘verruimende’ middelen te nemen, die het vermogen tot onderscheid ontnemen, kan men ervaringen krijgen die niet goed te bevatten zijn. Het kan ook een kick zijn iets ‘groters’ te ervaren. Het levert eerder verwarring op dat integratie.   

De ervaringen die men opdoet onder invloed van middelen leiden sneller tot afhankelijkheid. Men blijft afhankelijk van het middel, als je de ervaring opnieuw zou willen. Omdat de ervaring niet vanuit onderscheidingsvermogen is verworven, kun je deze ook niet zelfstandig reproduceren, terwijl het verlangen ernaar alleen maar sterker lijkt te worden. En zo ontstaan verslavingen… Het middel kan tevens psychoses veroorzaken, zoals alle middelen op dit vlak. Psychoses zijn lastig te genezen, het duurt lang. De zwakte in de persoonlijkheid is vele jaren merkbaar.

DMT wordt aangetroffen in de pijnappelklier. Het lichaam maakt zelf kleine hoeveelheden aan. Het zorgt waarschijnlijk voor overzicht. Ontregeling in deze klier heeft ook gevolgen voor de andere hormoon producerende organen.

Een normale emotionele verwerking, vraagt tijd en ruimte om te verwerken. Als men de tijd niet neemt om te verwerken, dit dan onder invloed van een middel wil bespoedigen, kan er soms wel succes zijn door een andere kijk op het geheel. Maar het echte werk begint dan alsnog.

Wij begrijpen een verlangen naar herkenning en genezing, inzicht en ervaring goed, want de letterlijke betekenis van het woord Yoga is eenwording (tussen persoonlijkheid en ziel) en wij streven naar eenwording met alle delen van het menselijk systeem. Dat geeft een gezonde geest in een gezond lichaam. Door tijd voor jezelf te nemen, te oefenen, is eventuele emotionele verwerking rustig. Kalmte neemt toe. Maatschappelijke verantwoordelijkheid blijft.    

Besef dus goed dat Zelfrealisatie en vrijheid uitsluitend kunnen worden verworven door de ontwikkeling van inzicht. Moksha (vrijheid) door Viveka (onderscheidingsvermogen) is de weg van Yoga. Verwerf vrijheid door de ontwikkeling van dit onderscheidingsvermogen. Inzicht is kennis plus ervaring.

Mediteren, zoals je dat bij ons leert geeft een gezonde hormoonhuishouding. Netjes van onderaf opbouwen en stap voor stap het hele systeem fysiek, astraal en causaal in harmonie brengen en dat op eigen kracht bereiken met behulp van je leraar die dit zelf ook zo heeft gedaan. Dan kom je vanzelf tot het inzicht waar je zo naar verlangt. Tevens kun je er onder alle omstandigheden en op eigen kracht er steeds weer naar toe. Dan komt men dichter bij de kalme ruimte en verlangde vrijheid. Daar weer herhaling op geeft een flink referentiekader van waarde, veel zelfvertrouwen en eigen verworven kennis. De persoonlijkheid is krachtig. Met de voeten op de aarde, natuurlijk ook met het hoofd in de wolken. Raja Yoga is voor vele mensen toepasbaar. Langzaam chronologisch opgebouwd, veilig en zeker bereikt iedereen die Raja Yoga beoefent het leven van welzijn en geluk. Zo komt het paradijs op aarde…. Klink ook wel wat zweverig hoor. Toch streven we er allemaal naar. Het gaat erom te weten hoe je dit op een gezonde manier voor elkaar kunt krijgen.        

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Ontvangen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Ontvangen

Ontvang in liefde wat in liefde gegeven is

 Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij de vrijgevigheid van anderen. Dat hoeft niet alleen om materiële zaken te gaan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor aandacht of complimenten. Wat zit daarachter? Waarom vinden we het zo moeilijk om te ontvangen? Voel even goed wat er met je gebeurt als je waardering ontvangt. Moet je er een beetje van blozen of vind je het de normaalste zaak van de Wereld? Waarschijnlijk het eerste.

 Vaak is er één van de volgende twee redenen waarom we snel in verlegenheid zijn bij waardering:

  1. Je vindt zelf niet dat je het verdient, je vertrouwt jezelf niet.

  2. Je wilt je nergens toe verplichten, je vertrouwt de ander niet.

Om met de laatste te beginnen, als je redenen hebt om te twijfelen aan de oprechtheid van de ander, dan heb je groot gelijk om niets aan te nemen. Dan doe je er zelfs verstandig aan om dat uit te spreken. Waarachtigheid is zeer verhelderend. Als iets niet in liefde gegeven is (dus niet onvoorwaardelijk), dan kun je het onmogelijk in liefde ontvangen.

Maar als de ander oprecht is in de blijk van waardering, vertaal die waardering dan ook naar jezelf. Je hebt iets goeds gedaan kennelijk en daar mag je best even bij stil staan. Je gaat heus niet meteen naast je schoenen lopen als je even blij met jezelf bent. Sterker nog, je mag steeds tevreden te zijn met jezelf. Als jij je geremd voelt in het ontvangen van waardering, heb je een beetje moeite met waardering van jezelf. Als je leeft vanuit goede intenties en dat deelt met je omgeving, dan zal je waardering ontvangen. Je mag dat steeds liefdevol in je opnemen. Dat is goed voor jezelf en goed voor de ander. Het bestendigt je relatie met die ander. Het bevestigt het wederzijds vertrouwen. Besef dus ook dat je iemand iets ontneemt als je waardering afwijst. 

Blijf dus altijd goed voelen of je dezelfde intenties hebt. En zolang dat het geval is, geniet dan van de waardering voor jezelf en voor de vriendschap met anderen. Het leven gaat snel. Je ontwikkelt een liefdevolle levenshouding vanuit liefde voor jezelf. Leef als je eigen beste vriend(in) en deel die tevredenheid met dierbaren. Waardeer jezelf, ontvang in liefde en deel dat met je omgeving. Accepteer jezelf onvoorwaardelijk. Je bent goed zoals je bent. Je hoeft niets en mag alles.

We leven in een tijd waarin veel gebruikelijke impulsen ontbreken. Het is fijn om elkaar zo nu en dan een hart onder de riem te steken. Dan blijven we herinneren dat we toch maar mooi bevoorrecht zijn. We leven in een vrij land en je mag van je leven maken wat je ermee wilt. Neem voldoende tijd voor je eigen balans. Oefen regelmatig en koester de stilte in jezelf. Dan blijf je steeds verbonden met jouw eeuwige bron. Die bron kent alleen maar liefde.  Dat brengt je vanzelf ook in harmonie met je omgeving.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE IN RAJA YOGA? NEEM CONTACT OP! 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Je doel voorbij

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Je doel voorbij

Ga voor goed genoeg 

Bij veel mensen gaat bewustwording gepaard met de groei van idealen. Idealisme is een schone zaak. Het betekent dat je bereid bent jouw persoonlijke voorkeuren opzij te zetten ten gunste van het grote geheel. Je ziet dus de betrekkelijkheid van je eigen ego in en je verlangt ernaar om voor ‘iets groters’ te leven dan de bevrediging van de verlangens van de korte termijn.

Op dit moment wordt iedere vorm van idealisme op de proef gesteld. De natuurkrachten relativeren de maakbaarheid van het bestaan en daarmee komt ons ideaalbeeld in gevaar. Dan gaan we de nadruk leggen op wat er niet deugt en verliezen we het besef van onze bevoorrechte positie. Idealisme kent twee gevaren, die nu overal zichtbaar worden:

  1. Idealisme kent risico’s in relatie tot anderen. Zodra je vindt dat jouw ideaal ook voor anderen zou moeten gelden, bevind jij je op een hellend vlak. Je hebt je eigen ego ondergeschikt gemaakt aan iets groters en nu vind je ook iets van andere ego’s… Dan ontstaat een verlangen naar macht, zodat je anderen kunt winnen voor jouw idealen. Dat is natuurlijk allemaal geweld. Besef dat ieder verlangen naar macht voortkomt uit een gewelddadige neiging. Je verlangt ernaar om jouw wil op te leggen aan anderen. Als dat niet het geval is, volstaan liefde en intelligentie voor de realisatie van jouw wil.

  2. Idealisme kent ook risico’s in relatie tot jezelf. Als jij jouw idealisme op jezelf projecteert, dan ben je nooit tevreden. Je loopt dan vast in perfectionisme en dat stagneert jouw eigen ontwikkeling. De oefening van tevredenheid is de sleutel voor ontwikkeling. Het is de eerste stap naar vrijheid. Door tevredenheid begraaf je jouw begeertes en dat verschaft je vrijheid. Er is geen perfectie in de stof. Ga voor goed genoeg.

Beide gevaren kunnen we nu dagelijks om ons heen zien. Onze omstandigheden sluiten niet aan bij onze idealen. Dus hebben we meningen over onszelf en over anderen. Mensen trekken als Don Quichotes ten strijde tegen de windmolens van hun voorkeur. Herken dat in jezelf en in jouw omgeving. Blijf goed zien wat de essentie is. Er schuilt liefde in voor hogere doelen, maar als het ego er bezit van neemt, dan kan het leiden tot polarisatie en verwarring. Ga je dan niet afzetten tegen die verstoringen, maar ga juist terug naar de oorspronkelijke intentie. Al die onrust komt voort uit een diep verlangen naar verbinding, een verlangen naar liefde en vrijheid. Dat hebben wij mensen met elkaar gemeen. Koester dat en besef dat de ene persoon het beter kan uiten dan de andere. Dat doet niets af aan de intentie als zodanig. Oordeel niet en koester tevredenheid, ongeacht de omstandigheden. We hebben het goed samen. Het is allemaal goed genoeg. We kunnen prima verder. Niets staat ons in de weg voor liefde en vrijheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM KENNISMAKEN. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Wat is Geluk?

Wat is geluk?

Het is tegenwoordig ‘in’ om over geluk te praten. Er worden congressen over dit onderwerp georganiseerd en er zijn wereldwijd bewegingen die de zoektocht naar geluk proberen te benoemen en er wetenschappelijk naar te kijken. In Raja Yoga zijn we niet zo bezig met geluk zoals dat meestal gezien wordt en het is goed om daar eens even bij stil te staan.

Geluk is een gevoel dat voortkomt uit de verwachting dat verlangens zullen uitkomen.

Je voelt je gelukkig als je overtuigd bent dat alles zal verlopen zoals je wilt. Wat dat dan ook is. En het mooie is dat je dat gevoel al hebt voordat het echt zo is. De verwachting of overtuiging is al voldoende. Zodra je serieus gaat mediteren en vanuit meditatie het ontstaan van gedachten en gevoelens op een afstandje kunt observeren en analyseren zal je tot de conclusie komen dat het geluksgevoel afhankelijk is van 2 factoren die volstrekt subjectief zijn. Jouw verlangens zijn subjectief en dus tijdelijk en jouw verwachtingen en overtuigingen ook. Dat verklaart ook waarom het geluksgevoel zo vluchtig is. In Yoga-termen is het geluksgevoel afhankelijk van 2 Vrttis (prikkels). Die prikkels zijn oneigenlijke kennis en verbeelding. Eén van de belangrijkste doelen in jouw ontwikkeling als Yoga-beoefenaar is om vrijheid te ontwikkelen in dit proces. Je streeft ernaar om voor jouw gemoedstoestand en innerlijke vrede niet meer afhankelijk te zijn van tijdelijke prikkels. Want vanuit die onafhankelijkheid ontstaat vrijheid.

Santosha, de tweede Niyama beschrijft het ideaal van geluk door tevredenheid. Tapas, de derde Niyama beschrijft het ideaal van een stabiel gevoel van tevredenheid dat niet meer afhankelijk is van prikkels. Tapas wordt meestal als Soberheid vertaald. Daar wordt in de praktijk doelgerichtheid mee bedoeld. Het heeft geen zin om de herhaling van ervaringen na te streven, want zowel het gevoel als de uitkomst zijn al bekend. Einstein zei het al (vrij vertaald): “stommiteit is het blijven herhalen van dezelfde handeling en een andere uitkomst verwachten”. Er zit geen leerervaring in een herhaling. De oefening van Tapas wijst je de weg naar bevrijding uit die cirkel en leert je om stabiele tevredenheid te ontwikkelen ongeacht de omstandigheden.

Naarmate je vordert in de uitdrukking van jouw Dharma, jouw levensvervulling, zal je ervaren dat jouw vordering in dat proces je het ware en blijvende geluksgevoel geeft waar je eigenlijk steeds naar op zoek bent geweest. En dan wordt doelgerichtheid een logisch gevolg, omdat handeling en verlangen samenvallen en de exacte uitkomst van de handeling ondergeschikt wordt aan de handeling zelf. De handeling zelf wordt het doel. Het feit dat je kunt werken aan die zaken die je écht belangrijk vindt, dat je het gevoel krijgt aan een levenswerk te werken, dat geeft je een duurzame beleving van geluk die niet langer afhankelijk is van omstandigheden of van de uitkomst. En als het je dan ook nog lukt om het zo te organiseren dat je het kunt volhouden, dan ben je vrij.

En dat begint allemaal met stabiele meditatie, want de stem van de stilte weet het antwoord en heeft het altijd geweten. En die stem weet ook wat je in de weg staat. Je weet allang wat je écht wilt, je wordt alleen vaak overstemd door het lawaai om je heen en in je hoofd. Blijf oefenen, dan komt het allemaal goed.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
De kern van de zaak

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

De kern van de zaak

Bewaak je overzicht

 

In tijden van verandering willen we nog wel eens het overzicht verliezen. Daarom is het van belang om eens even stil te staan bij de vraag hoe je onder alle omstandigheden de bomen door het bos kunt blijven zien. Daarvoor moet je eerst begrijpen hoe het eigenlijk komt dat je het verschil niet meer kan zien tussen hoofd- en bijzaken. Dat heeft alles te maken met hechting.

Jouw helderheid is niet het resultaat van eindeloos gepieker, maar van innerlijke stilte. Door hechting ontstaan angst en begeerte. Dat leidt tot drukte in je hoofd en daardoor verlies je rust en overzicht. Als er te veel gebeurt in je leven en je verlies het overzicht, dan loop je het risico om in een neergaande spiraal te komen. Het wordt steeds moeilijker om goede keuzes te maken en dat heeft dan weer ongewenste gevolgen. Als je niet oppast kom je van de regen in de drup of andersom. Als dat gevoel je bekruipt doe dan in ieder geval 2 dingen:

1.       Vertraag. Het is heel simpel; als het allemaal te snel gaat moet je vertragen. In het verkeer doe je dat als een reflex, maar in de rest van ons leven willen we dat nog wel eens vergeten. Toch is dat het eerste. Geef dus naar je omgeving aan dat je even wat tijd nodig hebt en voel je daar niet schuldig over. Ze hebben ook niks aan je, als jij jezelf verliest in de situatie.

2.       Relativeer. Nadat je vertraagd hebt is het van belang om even rustig naar je zorgen te kijken. Besef dat je leven er niet vanaf hangt. Doe je oefeningen en keer naar binnen. Reflecteer dan op de simpele vraag: “wat kan je gebeuren?”. Stel dan vast dat je, zelfs in het meest ongunstige geval misschien een onplezierige ervaring meemaakt, maar ook wel weer wat geleerd hebt. Blijf in ieder geval niet piekeren en twijfelen. Hak een knoop door. Je hebt in onze lessen geleerd hoe je dat doet. Helder denken kan alleen vanuit helder voelen. Bouw voldoende innerlijke stilte om jouw gevoel rond jouw thema bewust te herkennen. Luister naar jouw eerste ingeving rond jouw vraagstuk. Dat geeft je de essentie. Dat is de waarheid. Dat is soms ongemakkelijk, maar altijd bevrijdend.

Om je wat houvast te geven zijn er een paar inzichten die je steeds behulpzaam zijn. Koester die:

1.       Alles verandert altijd en de natuur neigt naar het herstel van harmonie.

2.       Het tijdelijke is de bijzaak en het eeuwige is de waarheid.

3.       Uiteindelijk wil je liefde en vrijheid en die vind je in jezelf.

Om dit onder alle omstandigheden te blijven beseffen is het vooral van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Blijf oefenen. Zorg voor jouw dagelijkse moment van vitaliteit en helderheid. Gun het jezelf en jouw omgeving dat je steeds weer de harmonie in jezelf herstelt. Dan heb je ook die uitwerking op de mensen om je heen.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
De lange adem

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

De lange adem

Hoe hou je het vol? 

Een jaar geleden hadden de meeste mensen het gevoel dat de Corona-pandemie van korte duur zou zijn. We dachten allemaal dat het wel weer over zou waaien, zoals dat met eerdere uitbraken van virussen ook gegaan was. Daar hoorden we van en we zagen wat beelden in alle media, maar het raakte ons niet. Nu is het anders. Het blijkt geen sprintje te zijn, maar een marathon. Dat vraagt een andere houding. Hoe ga je daar mee om? Hoe ontwikkel je een houding waarbij je het moeiteloos volhoudt?

Als we in onze lessen fysieke houdingen beoefenen houden we ons altijd aan 2 aanwijzingen die we essentieel vinden:

  1. De houding moet vast en evenwichtig zijn en gemakkelijk.

  2. Door ontspannenheid in de inspanning en door meditatie op het eindeloze gaat men de houding beheersen.

Deze twee aanbevelingen zijn niet alleen van toepassing op fysieke oefeningen. Het is belangrijk in alles wat je doet. Kijk zorgvuldig naar de situatie waar we in zitten. Voor velen voelt het zo langzamerhand een beetje uitzichtloos. We hebben met elkaar al zo vaak de datum naar meer vrijheid verschoven. Er lijkt geen einde aan te komen. Toch is dat natuurlijk niet zo. Om dat helder te krijgen zet je het tweede deel van de aanwijzing in.  Door meditatie op het eindeloze (de essentie) komt er meer beheersing.

Dan zie je de geruststellende waarheid. Iedere 1,5 seconde (!) wordt er iemand gevaccineerd. We leven in een zeer bevoorrechte situatie waarin ondanks alle onzekerheden er nog steeds overwegend sprake is van stabiliteit en veiligheid. Er wordt wereldwijd met man en macht samengewerkt voor een structurele oplossing. De vindingrijkheid en saamhorigheid van de mens blijkt wederom de weg naar groei te zijn. Dat is een geruststellende gedachte. De natuurwetten doen hun werk.

Ondertussen ontwikkelen we maatschappelijk meer besef omtrent de vraag wat we écht belangrijk vinden. We blijken ook gelukkig te kunnen zijn zonder dat we voor 25 euro de halve wereld over vliegen. We blijken steun aan elkaar te hebben en samen in onze directe omgeving mooie ervaringen op te kunnen doen. We herschikken onze prioriteiten. We gaan door een proces van verandering en dat schuurt altijd een beetje met onze gewoontes. Dat is alles. Er is een eenvoudig recept voor geluk, dat altijd werkt. Doe wat je moeiteloos afgaat en doe dat ten gunste van anderen. Dan reis je licht en ontvang je voldoening.

Dit zijn goede omstandigheden om te blijven leren. Als iets je nu moeite kost, probeer er dan weer gemak in te brengen. Ontspan in de inspanning. Probeer dat niet alleen op je mat te doen, maar doorlopend in je dagelijkse leven. Gebruik steeds precies voldoende inspanning om standvastigheid te waarborgen in alles wat je doet, maar niet meer dan dat. En als je merkt dat het even niet gaat, dan doe je een stapje terug. Dat kun je toepassen in alles wat je doet. Beleef vooral plezier aan de oefening. Dan wordt elke situatie een plezierige leerervaring. Dan loop je op jouw tempo deze Marathon en ondertussen geniet je nog een beetje van de omgeving ook.

Veel succes (en plezier).

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Realisatie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Realisatie

Wat is dat nou precies? 

De beoefening van Raja Yoga is gericht op realisatie. Ontspanning en vitaliteit zijn ook belangrijk, maar realisatie gaat een stap verder. Daarom wordt Raja Yoga ook wel Koninklijke Yoga genoemd. Laten we daar eens wat beter naar kijken.

Als jij je iets realiseert, dan weet je dat je het waar is. Dat is het wezenlijke verschil met denken en geloven. Een simpel voorbeeld maakt het duidelijk. Als jij denkt dat je van iemand houdt is dat hooguit hoopvol, maar niet doorslaggevend. Als jij het je realiseert verandert dat een relatie blijvend. Als je weet dat je van iemand houdt is de relatie onvoorwaardelijk geworden en dus niet meer afhankelijk van tijd of omstandigheden.

Realisatie is dus geen mentaal proces. Sterker nog, realisatie vindt plaats zonder tussenkomst van verstorende gedachtes. Er zit geen oordeel in. Je voelt ook geen behoefte om verantwoording af te leggen voor zaken die jij je realiseert. Iedere stap van bewustwording vindt plaats door realisatie. Dat doe je met lichaam en geest. Je voelt het in al je cellen én je beseft het mentaal, nadat het heeft plaatsgevonden. Realisatie is bewustzijnsverruimend. Je hebt jouw besef van waarheid vergroot. Je bent tot een wezenlijk inzicht gekomen. Iets leek ingewikkeld, maar het bleek in essentie eenvoudig.

Het brein in onbalans kenmerkt zich door twijfel. We twijfelen de hele dag door over van alles. En dat geeft een gevoel van onrust, dat bij veel mensen op de achtergrond doorlopend aanwezig is. Het brein in balans weet. En dat geeft rust. Bewustwording is een proces van realisatie dat zich in stappen voltrekt. Je beseft je in eerste instantie dat je meer vrijheden hebt, dan je vanuit je opvoeding geloofde. Daarna begin je te beseffen dat je bepaalde zaken van wezenlijk belang vindt en andere niet meer zo belangrijk meer vindt als ze aanvankelijk leken. Dat hoort allemaal bij jouw proces van ontwikkeling van vrijheid door onderscheidingsvermogen.

Je komt tot realisatie vanuit ontvankelijkheid, niet door mentale of fysieke inspanning. Je leert om je ontvankelijk op te stellen. Als je Ananas doet, doe je dat vanuit ontvankelijkheid. Je stelt je open voor het gevoel van ruimte, kracht, souplesse en standvastigheid dat bij een houding hoort.  Als je mediteert, dan doe je dat vanuit ontvankelijkheid. Je stelt je open voor een bewuste ervaring, voor de herkenning van een gevoel, voor een realisatie. Dan kom je tot inzicht. Je merkt het onmiddellijk. Als jij je iets realiseert, dan stopt de twijfel. Jouw dagelijkse beoefening maakt je ontvankelijk en dat maakt je stap voor stap vrij van alles wat je denkt of gelooft. Langzaam maar zeker vallen er schillen van overtuigingen van je af. Jouw ware aard komt naar boven en die is onbeschrijflijk veel mooier dan je dacht. Gelukkig maar.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Standvastigheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Standvastigheid

Hoe ontwikkel je dat?

  

Wat je ook wilt, of dat nou heel verheven of juist heel praktisch is, in alles wat je wilt bereiken is standvastigheid de belangrijkste voorwaarde. Of het nou meezit of tegen, je vindt een weg om door te gaan op de voorgenomen weg. Juist nu, in tijden van onzekerheid en verandering, wordt er een beroep gedaan op onze standvastigheid.

Het ego is daar niet zo goed in. Die vindt snel excuses om af te wijken van het voorgenomen pad. Het ego neigt naar gemak. Het is dus voor je hele leven van belang om standvastigheid te ontwikkelen. Toch krijg je daar op school geen les in. Hoe kom je er dan? Uiteindelijk komt het erop neer dat je twee onmisbare kwaliteiten in jezelf ontwikkelt. Dat zijn onthechting en overgave.

Onthechting is het vermogen om vanaf een gezonde afstand, vanuit jouw innerlijke waarnemer, naar jezelf en naar jouw omstandigheden te kijken. Dat maakt je minder afhankelijk van die omstandigheden en het geeft je helderheid om bewuste keuzes te maken. Je laat je niet meer afleiden door onzin. Door onthechting word je doelgerichter. Bovendien – en dat is nog belangrijker – ontwikkel je door onthechting innerlijke stilte. Je laat je gewoon minder verstoren door het doorlopende bombardement van prikkels dat onze samenleving je dagelijks te bieden heeft. Je ontwikkelt onverstoorbaarheid door onthechting. Je ontwikkelt onderscheidingsvermogen.

Overgave is de andere kant van dezelfde medaille. Overgave komt voort uit onderscheidingsvermogen. Als je waarheid van onwaarheid, tijdelijk van tijdloos en onzin van zin kunt scheiden, word je ontvankelijker voor de zaken die er écht toe doen in jouw leven. Vanuit innerlijke stilte raakt het geroep van je ego wat meer naar de achtergrond en word je gevoeliger voor de zaken die groter zijn dan jij. Dat zijn de zaken die jij van levensbelang vindt. Naarmate je beter raakt afgestemd op de doelen en activiteiten die jouw leven vervulling geven, die jij echt zinvol vindt, die jij noodzakelijk vindt, die jij belangrijker vindt dan gemak en comfort, dan ontstaat er een gevoel van onvermijdelijkheid. Je kunt niet anders meer dan jouw aandacht gericht houden op jouw grote werk.   Je bent op weg om van jouw leven jouw eigen meesterwerk te maken. En dat is dagelijks jouw bron van vervulling. Dan word je standvastig.

En als dat nou even niet lukt, omdat jouw ego toch even het podium claimt, neemt het jezelf dan niet kwalijk. Juist als je wat vermoeid bent ligt dat op de loer. Neem het waar en stuur rustig bij. Neem ruimte voor herstel. Uiteindelijk wil je vrijheid en liefde. Jouw ziel weet dat al. Je weet het allang. Het ego vergeet het wel eens. Blijf het je herinneren. Blijf werken aan onthechting en overgave. Blijf werken aan bezieling van jouw leven. Dat kan alleen vanuit innerlijke rust en stilte. Yogabeoefening helpt je om jouw standvastigheid goed te onderhouden.  Als je onze lessen belangrijk vindt - omdat ze steeds doeltreffend waren, wijk er dan nu ook thuis niet vanaf en doe trouw mee, laat er niets tussenkomen. Zorg goed voor jezelf, dan kun je ook goed zijn voor anderen. Meditatie wijst je de weg.

Veel succes.

 In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
Hoe vrij ben je?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Hoe vrij ben je?

Wat wil je nog meer?

Wij mensen voelen ons verbonden in een diep verlangen naar vrijheid. We zeggen het vaker; uiteindelijk willen we allemaal liefde en vrijheid en dat zijn 2 kanten van dezelfde medaille. Ons gevoel van vrijheid wordt de laatste tijd een beetje op de proef gesteld. We voelen ons enigszins beperkt in onze vrijheid. Toch lijkt dat maar zo dat dit door regeltjes wordt veroorzaakt. Laten we eens goed kijken hoe dat nou zit met de ervaring van vrijheid.

De wezenlijke ervaring van vrijheid is leegte. De voornaamste vrucht van vrijheid is een weelde van ruimte om te doen wat je wilt. Toch kunnen velen die weelde maar met moeite dragen. Probeer maar eens een dag helemaal niets te doen; echt niets; geen TV, geen boek, geen muziek, geen gesprek…een dag stilte. Voor veel mensen is dat een lastige oefening. Er komt al snel een onbedwingbare neiging op om die leegte te vullen met activiteit. En dan lever je jouw vrijheid weer in. Zodra je plannen gaat maken om de verworven ruimte te vullen, ga je weer verplichtingen aan; op zijn minst naar jezelf, maar meestal ook naar anderen. Let de komende tijd maar eens op, in jezelf en in jouw omgeving. Mensen worden opstandig als ze in hun bewegingsvrijheid worden beperkt. Het ego speelt op, maar zodra mensen echte vrijheid zouden hebben, vinden ze het best wel lastig om daar mee om te gaan.

Echte vrijheid groeit pas, als jij leert om de schoonheid van de stilte bewust te ervaren. Als jij van je zelf niet meer hoeft, omdat je geleerd hebt om onvoorwaardelijk van jezelf te houden, dan groeit de vrijheid in jezelf. Tot die tijd jaag je prikkels na die je versterken in jouw identiteit. Als je, zoals nu, door de omstandigheden meer thuis zit en jezelf minder kunt manifesteren, dan kan het je gebeuren dat je ego een beetje opstandig wordt. Eigenlijk is het een soort verveling. Maar als de muren op je afkomen en je voelt een sterke drang om ‘iets’ te doen, ga dan bij jezelf na:

  1.  Waarom wil je het? Voegt het iets toe aan jou of aan de wereld om je heen?

  2. Doe je het uit liefde of uit onzekerheid? Ben je gericht op iets tijdelijks of is de waarde tijdloos?

  3. Kan je het moeiteloos doen, heb je overzicht?

Als je merkt dat je eigenlijk een leegte in jezelf probeert te vullen, probeer dan de moed op te brengen om dat te erkennen. Het zal je zoveel voldoening geven om te merken dat het echt niet hoeft. Je voelt dan snel weer de vrijheid die je hebt. Vrijheid is niets hoeven… Het begint allemaal met de oefening om waardering voor de stilte te ontwikkelen. Stilte is een oceaan van mogelijkheden. Iedere invulling daarvan is een kans, maar ook een beperking. Geniet van je ruimte en kies je doelen zorgvuldig.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool
De valkuil van vitaliteit

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

De valkuil van vitaliteit

Wat doe je met de ruimte? 

Als je serieus Yoga gaat beoefenen is het eerste positieve effect dat je ervaart een toename van jouw vitaliteit. Je gaat je gewoon beter voelen, omdat je leert om dieper te ontspannen en omdat je beter aan de conditie van je lichaam werkt. Dat is natuurlijk fijn. Je leert hoe je steeds met een paar eenvoudige oefeningen je beter kunt voelen. Toch ligt er ook een valkuil op de loer.

Zodra jij je beter gaat voelen, krijg je ook meer ruimte in je leven. Je hebt het gevoel dat je meer aan kunt. En dat is een risico. Als jij graag mensen helpt bijvoorbeeld, of als je zelf juist ambitieus bent om meer te bereiken, dan heb je de neiging om die gewonnen energie in te zetten voor meer activiteit. Als dat activiteit is waar je energie van krijgt, omdat je er met veel bezieling aan kunt werken, dan gaat dat wel goed. Maar als je de gewonnen weerbaarheid inzet om meer verplichtingen op je schouders te laden, dan val je van de regen in de drup. Zodra mensen merken dat je meer aan kunt, gaan ze ook vaker een beroep op je doen… Waak daarvoor. Voor je het weet raak je verstrengeld in jouw eigen web van toezeggingen en concessies. 

Daarom gaan in al onze yogalessen de training van vitaliteit en de training van de Yamas en de Niyamas hand in hand. De 5 weigeringen en de 5 idealen leren je om jouw energie bewuster in te zetten, zodat het bijdraagt aan jouw vrijheid en het voorkomt dat je de gewonnen energie inzet voor meer verplichtingen. De belangrijkste oefening waar jij jezelf elke dag mee kunt helpen is om steeds minder te moeten en steeds meer te mogen. Als kind heb je daarvoor gestreden. Je bent in meer of mindere mate de confrontatie met je ouders aangegaan in die o zo leerzame pubertijd. Dat gaf je meer vrijheid. Als volwassene raakt die energie weer op de achtergrond. Dat is natuurlijk in de omgang met anderen ook wel handig, maar vergeet niet om je weerbaar op te blijven stellen. Jij hebt aan jezelf gewerkt, zodat je meer vitaliteit hebt. Gebruik jouw energie bewust voor jouw idealen en doe dat beheerst, zodat je het je hele leven vol kunt houden. Dat kun je elke dag oefenen in alles wat je doet. Zeg bewust nee tegen de dingen waar je geen zin in hebt en omarm bewust de dingen waar jij je nu en op lange termijn voor in wilt zetten. Voel je niet schuldig voor de keuzes die je maakt. Je kunt alleen voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt. En stel gewoon bij als het weer anders moet. Het is jouw leven en dus is het ook jouw vrijheid om dat in te vullen.

Dat gaat natuurlijk allemaal makkelijker als jij je vitaal voelt en je helder naar je eigen leven kunt kijken. Asana en meditatie zijn de dagelijkse oefeningen die je helpen om je onder alle omstandigheden goed te blijven voelen en bewuste keuzes te kunnen maken. Blijf oefenen.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool