De kracht en valkuil van toewijding

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

De kracht en valkuil van toewijding

Waar doe je het eigenlijk voor?

Toewijding is een geweldige, liefdevolle energie. Alle zorg en aandacht voor jouw medemens en voor jouw eigen creaties geeft je een diep gevoel van verbinding en zingeving. Dat is van niet te onderschatten waarde. Wat zouden al onze verenigingen, scholen, ziekenhuizen, bedrijven, clubhuizen en goede doelen zijn zonder toewijding? Wat zou de Yogaschool zijn zonder de toegewijde beoefening van haar leerlingen en de niet aflatende toewijding van haar leraren?

Toch schuilt er op twee fronten een gevaar in toewijding en het is goed om daarbij stil te staan.

  1. Ten eerste is toewijding gericht op iets buiten jouzelf. Je bent dienstbaar aan iets wat je belangrijker vindt dan jezelf. Dat kost veel energie. Blijf je steeds afvragen of het niet ten koste van jezelf gaat. Help eerst jezelf en daarna de ander, dan help je beiden.

  2. Ten tweede kan collectieve toewijding via idealisme omslaan naar dogmatisch groepsgedrag. Dat neigt naar “het doel heiligt de middelen”. Als je iets belangrijker vindt dan jezelf is snel de stap gemaakt om het ook belangrijker te vinden dan anderen in het algemeen. Vanuit dat mechanisme zijn door de hele geschiedenis heen vele rampen over de mensheid gekomen.

Het is dus van belang om goed te kijken hoe je toewijding in balans kunt houden. Hoe kun je zorgen dat deze op zich positieve, verbindende kracht uitsluitend constructief wordt ingezet en niet doorslaat naar geweld?

De sleutel kun je vinden in een dieper begrip van overgave. Er is namelijk een heel subtiel maar wezenlijk verschil tussen toewijding en overgave. Als jij toegewijd bent aan iets of iemand, dan maak je jouw persoonlijkheid ondergeschikt aan iets dat jij op een hogere waarde schat dan jouzelf. Je zet jezelf op de tweede plaats. Er gaat iets mis in die redenering, want er is niets wat van hogere waarde is dan jouzelf. Het is jouw Zelf! Het is jouw Leven en al jouw realisaties, al jouw zingeving kan uitsluitend gerealiseerd worden door jouw Zelf in jouw Leven.

Je zult je misschien afvragen of dat niet heel egoïstisch klinkt. Het wordt makkelijker te begrijpen als je het bijvoorbeeld vanuit het perspectief van een moeder doorleeft. De moederrol is in alle opzichten de belichaming van toewijding. In de moederrol ligt alle onvoorwaardelijkheid naar haar kinderen besloten. Maar in die moederrol zien we ook heel vaak een vorm van overbelasting sluipen. Als dat te lang voortduurt, dan komen de persoonlijkheden van moeder en kind tussen beiden te staan. Doorgeschoten toewijding kan afscheiding tot gevolg hebben. Zowel moeder als kind worden het zat.

Stel jezelf de volgende simpele vraag: Wat wens je ieder kind toe; een toegewijde maar vermoeide moeder, of een gelukkige moeder die haar kinderen leert om boven alles goed voor zichzelf te zorgen? Dat simpele voorbeeld laat het verschil tussen toewijding en overgave zien. De moeder die in overgave leeft is gericht op de vrijheid van haar kinderen en vertrouwt op de natuurwetten die alle balans herstellen. Zij weet dat zelfstandigheid het enige is dat ze haar kinderen kan leren en ze vertrouwt er met heel haar wezen op dat vanuit die zelfstandigheid én de werking van de natuurwetten alles op zijn plek zal vallen.

Jouw toewijding gaat uit van jouw persoonlijkheid. Overgave komt voort uit bezieling. Dat is een moeiteloos proces. Je moet alleen je verzet staken. Je geeft je over aan een hogere kracht (de door jou gewenste godheid in de woorden van Patanjali). Je weet dat die hogere kracht het beste met jou voor heeft. De vraag voor jou is hoe jij een kanaal voor die hogere kracht kunt zijn zonder dat er frictie optreedt. Bij toewijding is jouw wil aan zet. Bij overgave is de hogere wil leidend en hoef jij niets te doen.

Zowel in Asana als in meditatie kun je dat goed ervaren. Zodra je verzet pleegt in een Asana komt direct de onbalans in je lichaam. Als je dat structureel doet komt onvermijdelijk de stijfheid in jouw lichaam. De plek van die stijfheid correspondeert met de emotionele lading van jouw verzet. In meditatie geldt hetzelfde. Zodra je verzet pleegt, zodra ja vanuit persoonlijke wilskracht handelt, komen er emoties en daarmee gedachten.

Blijf oefenen om jezelf steeds te laden met zuiver bewustzijn en pure levenslust. Het Leven ontwikkelt zich door het samenspel van die twee krachten. De blauwdruk van Het Leven is gebaseerd op millennia aan ervaring. Leer erop vertrouwen. Voel dat Het Leven het beste met je voorheeft. Daarom leef je! Jij beschikt over het unieke vermogen om dat niet alleen te geloven, maar ook daadwerkelijk te weten. Train jouw geest voor helderheid door innerlijke stilte. Dan ontstaat de ruimte voor de innerlijke realisatie van alomvattend Bewust-Zijn. Daar zijn geen woorden voor. Dan ben je thuis.

Je bent op de goede weg. Haast je langzaam.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool